Det er næppe gået nogen næse forbi, at det stormer i Fredericia og bølgerne brager løs mod havnebassiner og kysterne. Ved havnen i centrum af byen har det dog toppet, nu er det forsvaret af Skærbæk, der tæller. Her forventes vandstanden at stige med op til 183 centimeter.

Beredskabet og Fredericia Kommunes driftafdeling har travlt. Bo Christiansen, driftchef i Fredericia Kommune fortæller, at man har knoklet for at forberede sig bedst muligt til den voldsomme storm og den stigende vandstand.

– Vi forventer, at Kolding har en forventet vandstand på over 183 centimeter over normal vande. Det betyder, at vandet trækker ind i Kolding Fjord, og der ligger Skærbæk også. Derfor forventer vi, at det bliver slemt herude. Vi har en vandstandsprognose i selve Fredericia på 90 centimeter over normale vande, og det var værst i nat. Nu er det nedadgående, så der har vi ikke mistanke om noget alvorligt, forklarer Bo Christiansen.

Bo Christiansen, Driftchef, Fredericia Kommune. Foto: AVISEN

Der har været højvande flere gange i byens historie, men det er lidt anderledes denne gang voldsomme med stormen, der forventes at nå vindstød på 25-27 sekundmeter.

– Vi har også en ret hård vind, hvad det kommer til at betyde, ved vi ikke endnu. De lover vindstød af 25-27 sekundmeter. Det kan godt betyde større bølger. Derfor handler det om sikringer, hvor folk blandt andet løsner deres fortøjninger på skibene. Hvis de var spændt ind og vandet stiger, så ville snoren holde den nede og tage vand ind, siger Bo Christiansen, der opfordrer folk til generelt at holde sig indendøre.

– Man skal passe meget på. Når mørket falder på, kan man ikke se bro og vand. For det første, så er det glat. Man kan heller ikke orientere sig godt nok, så det er også noget med undgå at lave nye situationer for beredskabet, de har rigeligt at se til i forvejen.

Sandsækkene er lagt for at beskytte. Foto: AVISEN

Containere med sand og sandsække kørt til Skærbæk

Hvad har I gjort for at sikre byen bedst muligt denne gang?

– I Fredericia har vi varslet det farlige vejr. Det har vi gjort ud fra prognoser. Derudover har vi kørt en masse sandsække til Skærbæk. Vi har også nogle stående på J.B. Nielsens Plads i Fredericia centrum, hvis der er nogen, der skulle føle sig utrygge, men det er Skærbæk, vi koncentrerer os om. Vi har sendt tre containere herud med sand og sandsække til Skærbæk. På Brørup Sande i sommerhusområdet har vi været ude med sække, så de kan sikre sig. De bliver ramt, hvis vi går over 180 centimeter i forhold til normale vande, siger Christiansen.

Den helt store udfordring er, at man ikke kan pumpe vandet væk, så desværre er der ikke meget andet at gøre end at vente.

– Vi har målene fra 133 centimeter i Kolding, og der skulle altså komme 50 centimeter oveni. I den forbindelse vil bare 40 centimeter her betyde, at så står vi i vand her, hvor vi står i Skærbæk. Vi holder øje. Udfordringen er, at man kan ikke pumpe det væk. Borgerne kan sikre deres både, og det har de gjort. Generelt har man gjort et flot og godt stykke arbejde i Skærbæk. De har sikret i en halv meters højde mere, og så er det bare at vente. Det særlige denne gang er den hårde vind, men i bassinet er de lidt skærmet, men langs kysten vil bølgerne slå højt indover. Lidt af vinden bliver taget i havneområdet. Der er store vilde og hvide bølger, når vi kigger længere ud, slutter Bo Christiansen.