Imens Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten ønskede aktindsigt og endnu mere åbenhed i byens havneselskab, mener de andre partier i Fredericia Kommunes Økonomi- og Erhvervsudvalg, at der er stor åbenhed i ADP A/S.

Det var havnesagen fra 2021, hvor AVISEN kunne afsløre et overforbrug i selskabet på vine, mad, rejser og sponsorater, der fik flertallet af fredericianske politikere til at ønske en større undersøgelse af ADP A/S. Den fik de, men også den blev kritiseret for manglende åbenhed, og så kostede det i øvrigt både havnen og Fredericia Kommune millioner i advokatsalær og konsulenthonorar. Nu er der derimod landet en løsning, som er spiselig for et stort flertal af byrødderne i Fredericia.

Populisme, allerede stor åbenhed, en god dialog og en vigtig virksomhed. Det er ordene, når samtalen falder på, hvorfor Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti stemte forslaget fra Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti ned i dag, da der blev afholdt udvalgsmøde i Økonomi- og Erhvervsudvalget i Fredericia Kommune.

Connie Maybrith Jørgensen (SF) Foto: Thomas Max – avisen.nu

– For det første har jeg stemt imod, fordi jeg mener, at de aftaler, vi indgår nu med åbenhed i forhold til ADP A/S er dækkende. Jeg kan ikke forestille mig, hvad der skulle være af større fordele ved en aktindsigt. Jeg synes, at det er en anelse populistisk. Dog vil jeg slå fast at skulle der opstå noget, så skal journalisterne kunne hente svar hos aktionærerne og i byrådet, siger gruppeformand for Socialistisk Folkeparti, Connie Maybrith Jørgensen.

Der skal altid være åbenhed, og skulle noget gå helt galt, så er hun villig til at se på setup igen:

– Vi skal altid svare på det, som medierne spørger om, hvis vi ikke kan svare, så skal vi gå til aktionæren og kræve svar. Hvordan det skulle hjælpe med en aktindsigt, det kan jeg ikke se, konstaterer hun og fortsætter:

– Skulle der blive problemer, så kan det være, at det er det, vi skal bede om, men der er vi ikke nu. Jeg forventer, at der er adgang til alt, hvad der måtte ønskes adgang til. Der vil være noget omkring handler og personaleforhold, hvor der kan være en begrænset adgang, men ellers forventer jeg åbenhed. Jeg synes, at der er åndsvagt at bruge en masse krudt på at lave nogle aftaler om åbenhed, og så ønske alt mulig mere med aktindsigt, så bliver det populistisk. Det er Fredericias borgeres aktier. Det er borgernes selskab; ADP, så det er fint for mig at vide, at vi kan få det at vide, vi skal, hvis vi skal.

Søren Larsen (S). Foto: AVISEN

Gruppeformand for Socialdemokratiet, Søren Larsen mener, at dialogen med ADP A/S altid har været god, og nu er den blevet endnu bedre, hvorfor han ikke finder det nødvendigt med en aktindsigt, der ville stille virksomheden dårligere i konkurrenceøjemed.

– Vi har samme tilgang, som vi hele tiden har haft. De nye vedtægtsændringer åbner selskabet op på en anden måde i forhold til byrådet. Dertil er der nogle konkurrenceparametre, der gør, at vi ikke skal åbne helt op, hvilket vi er store tilhængere af. I fremtiden tilgår byrådet meget mere information og får en større indsigt i, hvad der sker på havnen, hvilket vi også er tilhængere af. Hele omverdenen skal ikke nødvendigvis kunne kigge ind i et aktieselskab, men ejerne skal naturligvis hele tiden have fuld indsigt i, hvad der foregår, og det får vi mulighed for med de kommende vedtægtsændringer, siger Larsen og uddyber:

– Vi har ikke oplevet et problem med gennemsigtighed i forhold til ADP A/S, men jeg erkender, at vi kan gøre det bedre, og det gør vi nu med ændringer. Tidligere har det kun været byrådets repræsentanter, der havde indsigt. Det vindue åbner vi nu, så det er mere transparent for byrådet, hvor flere end hidtil får mulighed for indsigt. ADP A/S har også et ønske om, at ejerne skal have større indsigt og en interesse i at åbne selskabet mere op for offentligheden. Jeg synes, at de kommende ændringer meget velafbalanceret i forhold til åbenhed.

Susanne Eilersen. Arkivfoto: AVISEN

Viceborgmester Susanne Eilersen (O) mener, at dialogen med ADP A/S er blevet rigtig god, og hun ønsker ikke at stille virksomheden dårligere end andre virksomhed, og med den nye ejerstrategi er hun og partiet meget tilfredse, hvorfor hun ikke kunne stemme for Enhedslistens og Det Konservative Folkepartis forslag.

– Vi stemte nej, fordi vi har at gøre med et aktieselskab, der opererer internationalt, hvorfor de skal have samme spilleplade som andre aktieselskaber. Vi har dog bedt om mere åbenhed overfor os som byråd, og mere man kunne lægge ud i forhold til forskellige parametre, herunder nye tiltag, repræsentation, medarbejderudgifter og så videre. Det har vi fået sat på skinner. Vi får halvårligt en grundig indføring i det økonomiske perspektiv, derudover er dialogen mellem byråd og ADP blevet meget tæt, siger Eilersen og tilføjer:

– Vi har ikke brug for at stille ADP A/S som aktieselskab anderledes end andre aktieselskaber, hvorfor vi ikke har ændret holdning de sidste halvandet år. Jeg kan godt forstå forslaget, og var der ikke sket ændringer i dialogen, så kunne vi havde stemt for, men jeg oplever en god dialog, stor transparens og en ejerskabsstrategi, der peger i den rigtige retning, hvorfor vi ikke ser grund til at tage sådanne skridt. Dialogen er virkelig god, og vi er sikret, at hvis der skulle ske ændringer i virksomhedens sammensætning eller direktion, så er vi med undervejs. I de 14 år jeg har siddet i byrådet, har der aldrig været så stor åbenhed, og det gør mig tryg.

Venstres gruppeformand, Pernelle Jensen, frygter for forretningshemmelighederne, hvis der åbnes mere op, og samtidig stiller hun sig tilfreds med den store åbenhed, der bliver givet til byrådsmedlemmerne nu.

Peder Tind og Pernelle Jensen. Arkivfoto: AVISEN

 – Vi er kommet meget tættere på virksomheden, tættere end nogensinde før. Det har været en god proces, og åbenheden har aldrig været større mellem kommunen og ADP A/S. Vi ser ikke et behov for aktindsigt. Det er en stor virksomhed, der konkurrerer på markedsvilkår. Det er vigtigt for os at give dem den ro, der skal til for at udvikle virksomheden, hvilket også er vigtigt i forhold til den grønne omstilling. I øvrigt er de også meget åbne i forhold til, at man kan se mange ting på deres hjemmeside. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at støtte op om ADP A/S. Det er en virksomhed, der er vigtig for byen. ADP A/S er blevet et meget mere åbent selskab, siden jeg blev valgt i 2013. Nu kommer ADP A/S til møder i byråd og Økonomi- og Erhvervsudvalget. Jeg synes, at vi er et helt andet sted i dag, siger Jensen og slutter:

– Et af kritikpunkterne tidligere var, at der ikke var åbenhed mellem bestyrelsen og byrådet, men det har der været siden, vi tog dialogen, og med den nye ejerstrategi, så bliver åbenheden tydeliggjort. Vi kan tjekke op på vigtige ting. Det er derfor meget bedre end tidligere. Vi har tillid til den professionelle ledelse, der er ved ADP. Vi vil gerne være med til at understøtte denne.

Læs også: