Det er sommer, solen skinner, og vi er midt i juni måned, men det hindrer ikke filmelskere i at strømme til Panorama Biograferne i Fredericia. For selvom det er varmt udenfor, vil folk gerne i biografen.

Covid-19 pandemien har haft en mærkbar indvirkning på biografbranchen. Selve pandemien var hård, men det er faktisk den efterfølgende, manglende strøm af nye film som har ramt Panorama og andre biografer hårdest. Men nu, hvor ny udgivelse af stort ventede film som “James Bond” og “Top Gun” er i gang, forudser Helle Broen, ejer af Panorama Biograferne i Fredericia og Middelfart, et opsving.

– Når de store filmhits udkommer, ser vi en reel storm af publikum mod biografen. Det er som om, at en kombination af store filmnavne og den rette tid på året kan skabe den perfekte kombination for billetsalget. Nogle gange, er det faktisk i sommermånederne, som nu i juni og juli, at vi oplever vores bedste måneder. Det kommer lidt bag på mange, da det er højsæson for udendørsaktiviteter, men det viser bare, at biografoplevelsen stadig har en stærk tiltrækningskraft, forklarer hun.

Interessant nok ser Helle ikke streamingtjenester som Netflix og HBO, som en trussel, men som en medvirkende faktor til at øge interessen for biografer.

– Der har været meget snak om, at streamingtjenesterne ville tage over og gøre biograferne overflødige. Men vores erfaring viser faktisk noget helt andet. Vi ser ikke, at vores gæster begynder at gå mindre i biografen bare fordi vi nu har adgang til film og serier døgnet rundt i vores eget hjem. Tværtimod ser vi, at vores gæster bliver mere engagerede og opmærksomme. De kender flere skuespillere, de følger med i hvad der sker inden for filmverdenen, og de er begejstrede for at opleve de store produktioner på det store lærred. Streamingtjenesterne har i virkeligheden hjulpet med at øge interessen for film generelt, og det gavner os i biograferne. De har gjort film og serier til en endnu større del af vores dagligdag, og det ser vi tydeligt, uddyber Helle Broen.

Til trods for den forøgede interesse for film og de omkring 120.000 gæster, der årligt besøger Panorama, er omkostningerne ved at drive en biograf i byens centrum høje.

– Huslejen for vores lokaler er enorm, men vi ville ikke være noget andet sted. Vi ligger i hjertet af byen og det er vigtigt for os. Vi ønsker at være et centralt mødested for byens borgere og besøgende, et sted hvor man kan komme og opleve kulturen tæt på. Vi er byens hus og det betyder, at vi skal være lettilgængelige for alle. Desuden så er det, det hele værd, når vi ser glæden og begejstringen hos vores gæster. At være en central del af byens kulturliv er det, der driver os, forklarer Helle med et smil.

For at holde udgifterne nede har Panorama indført en række tiltag, herunder strømovervågning og justering af temperaturen i salene.

– Vi har indført nye tiltag for at effektivisere vores energiforbrug. Vi har sat målere op på alle vores elektriske apparater, så vi nøje kan overvåge vores energiforbrug og dermed finde områder, hvor vi kan reducere vores omkostninger. Det har allerede båret frugt. Et af de steder, vi har kunnet spare, er på opvarmning. Vi har opdaget, at ved at øge temperaturen i vores biografsale fra 21 til 22 grader, kan vi gøre en betydelig besparelse. Og det bedste er, at vores gæster ikke har bemærket denne lille ændring. De små justeringer hjælper os med at holde vores omkostninger nede, uden at det påvirker vores gæsters oplevelse, siger Broen.

En anden nøgle til succes er at have et dedikeret og effektivt team. Biografen er optimeret til at kunne betjenes meget let, det er essentielt for Helle.

– Vi er faktisk kun én fuldtidsansat, og så har vi ungarbejdere. Alting kan styres af meget få mennesker, det er også en fordel for os, forklarer hun.

På trods af den digitale revolution inden for filmindustrien, forbliver Panorama tro mod sine rødder.

– Det er virkelig interessant at se den teknologiske udvikling, vi har været vidne til i filmindustrien. Da vi først byggede biografen, var vi lige på kanten af det digitale skifte. Det var en tid, hvor film kom på store spoler, som vi manuelt skulle arbejde med. Der kunne være op til 3-4 kilometer film på disse spoler, og vi skulle nøje lægge dem på plads for at sikre, at filmen ville køre glat. Men nu? Det er som nat og dag. Med den digitale teknologi trykker vi nu mest bare ‘start’, og så kører forestillingen. Det har virkelig revolutioneret vores arbejdsprocesser og gjort det meget lettere at drive en biograf, fortæller Helle Broen.

Panorama skal forblive et bredt hus. De vil fortsætte med at præsentere en mangfoldighed af film, herunder også mindre mainstream-produktioner og dokumentarfilm. Helle nævner en nyligt afholdt dokumentarfilmsfestival som en stor succes, og hun ser frem til at fortsætte disse slags initiativer i samarbejde med kommunen.

– Vi ser en bred aldersgruppe af mennesker, der kommer og ser film hos os. Både ældre og yngre publikum finder vej til vores sale. Mange af vores gæster meldte sig ind i Biografklub Danmark, da vi åbnede her i byen for 12-13 år siden. At være en del af en biografklub er en fantastisk måde at sikre sig, at man kommer ud og får nogle unikke oplevelser i stedet for bare at blive hjemme. Her hos os kan man virkelig mærke, at der er et fælleskab. Det er noget, der er unikt for biografoplevelsen, og det er noget, man ikke får ved streaming. Det sociale aspekt af at se film sammen, at dele reaktioner og diskutere filmen bagefter, er en væsentlig del af hvad vi tilbyder her hos Panorama, uddyber Broen.

Så selvom solen skinner og stranden kalder, vil Panorama Biograferne i Fredericia være mere end bare et attraktivt alternativ for alle filmelskere denne sommer. Helle Broen understreger, at det er mere end bare mørke sale og store skærme – det er en hel oplevelse. Fra det øjeblik du træder ind i lobbyen, duften af frisk popcorn, summen af forventningsfulde stemmer, den komfortable fornemmelse af biografsædet under dig, og til det øjeblik hvor lysene dæmpes, og filmen starter – det er alt sammen en del af den magi, der er ved at gå i biografen.

Med en stærk filmplan for sommermånederne, ligger Panorama Biograferne i Fredericia klar til at tage imod alle, der trænger til en pause fra sommersolen, og i stedet ønsker at fordybe sig i filmens verden.