I hjertet af Danmarks logistiske knudepunkt, Taulov Dry Port, står Christian Herskind, formand for Taulov Dryport A/S og ADP A/S, og reflekterer over et markant skridt i virksomhedens historie. Med to nye bygninger, der tilsammen udgør 97.000 kvadratmeter, markerer de ikke blot det største byggeri i Taulov Dry Ports historie, men også en betydelig milepæl for området.

Christian Herskind elsker Fredericia. Det er man ikke i tvivl om, når man har mødt ham. Fortiden, nutiden og fremtiden står altid i flor, når han taler om sin barndomsby. I dag er rollen dog en anden, når han som bestyrelsesformand skal beskrive de nye bygninger i Taulov. Han elsker at være på byggepladsen, han elsker at køre forbi og han er meget stolt af endnu et monumentalt projekt, der ser dagens lys og positivt viser en interessant erhvervsudvikling og rejsen for Taulov Dryport, der er samarbejde mellem havneselskabet og PFA, som tilsammen står for investeringer i milliardklassen. Nu skyder endnu et byggeri op.

– Det er hele to hele bygninger på i alt 97.000 m2, og dermed det største byggeri i vores historie og den største entreprise. Disse bygninger, som ligger bag den hidtidige største og længste bygning synlig fra Skærbækvej, symboliserer mere end blot fysisk vækst; de repræsenterer en vision om fremgang og udvikling, hvor man har tænkt rigtigt i god tid i Fredericia, siger Christian Herskind.

Det nye byggeri, der vil rumme mange lejere, forventes at skabe omkring 300 arbejdspladser, når det står færdigt. Denne udvidelse har stor betydning ikke kun for Fredericia, men for hele Trekantområdet. Herskind understreger dette med en bemærkelsesværdig stolthed:

– Det er et stort byggeri med plads til lejere og forhåbentligt med plads til 300 arbejdspladser, når det hele er færdigt. Byggeriet får stor betydning for hele Trekantområdet i almindelighed og i særdeleshed for Fredericia.

Med dette ambitiøse projekt manifesterer Taulov Dry Port sin position som en central spiller i dansk og europæisk logistik og en nøglefaktor i regionens økonomiske udvikling. Herskinds vision er tydelig, og hans ledelse peger mod en lys fremtid for både Taulov Dry Port og det bredere samfund det tjener.

– Der er allerede lavet flere aftaler nu med rammerne. Vi kan ikke offentliggøre navnene endnu, fortæller Herskind og fortsætter med at reflektere over Taulov Dryports tidlige initiativ i branchen, som har vist sig at være særligt fordelagtigt i lyset af de seneste globale begivenheder:

– Taulov Dryport har været i gang med tidligt, når man sammenligner med lignende byggerier i Danmark. Vi har haft en god timing, i forhold til coronakrisen og krigen i Ukraine, det er held i uheld, men verdensudviklingen gjorde, at der var behov for at flytte lagerkapaciteter tættere på kunderne i Danmark. Mange har set, hvad vi kan nu, og de har set, at det er en god ide, så derfor kommer der flere til.

Bestyrelsesformanden påpeger samtidig en øget efterspørgsel efter lagerkapacitet i Danmark, som er en direkte følge af de forandringer, verden har oplevet:

– Der bliver bygget en del lagerbygninger rundt omkring, og der er plads til det, fordi der er ikke mange ledige kvadratmeter. Moderne lagerbygninger vil være populære, også hvis de skulle blive ledige, fordi der kommer en masse faciliteter, der gør det nemmere at drive lageret. Vi arbejder her med topmoderne lagerfaciliteter som respons på ændrede logistiske behov, og de kan levere løsninger, der er langt mindre omkostningstunge end tidligere, hvor man flyttede rigtig meget manuelt, forklarer han.

Flere virksomheder vælger større lagerløsninger i Danmark og Fredericia, og det er der en god grund til. Både vareflow og produktion risikere at gå i stå, hvis der er ikke er adgang til varer og produkter.

– Man havde jo et princip om at små lagere i Danmark, fordi man kunne let bestille partier hjem fra Fjernøsten, men sundhedskrisen og krigen har udfordret dette, hvorfor flere og flere nu vælger at have nogle større lagerfaciliter i Danmark og hos os, siger Herskind og forklarer hvordan eksterne udfordringer har haft direkte konsekvenser for produktion og logistik:

– Sådanne udfordringer betyder noget, fordi det kaster grus i maskineriet, og stopper produktionerne og leverancerne til kunderne. Nu har man fornuftigt besluttet, at de lagerfaciliteter vil man have i Danmark, så man undgår, at produktionen går i stå. Samtidig er der sket en teknologisk udvikling på det at drive lager; automatisering og teknologi spiller en voksende rolle i lager- og logistiksektoren, hvilket gør det muligt for virksomheder som Taulov Dry Port at tilbyde mere effektive og omkostningseffektive løsninger, som jeg nævnte tidligere.

Hvordan ser fremtiden ud – har I nok jord til flere investeringer og byggerier?

– Taulov Dryport er ved at nå grænserne for de nuværende jordressourcer. Vi har efterhånden brugt det jord, vi har rådighed over. Jeg tror også, at man vil se en lille pause, inden vi ser på potentialet og efterspørgslen er, siger Christian Herskind og slutter:

– Taulov ligger godt, det er den bedste lokation i Danmark overhovedet at have lagerfaciliteter, fordi der er havn, vej, jernbane og lufthavn meget tæt på, og så ligger Taulov midt i landet. Denne beliggenhed gør Taulov til et ideelt knudepunkt for logistik og distribution, hvilket har været en afgørende faktor i virksomhedens vækst. Det betyder også, at vi i de kommende år vil se den endelige færdiggørelse af generisk byggeri 3, som vi holdt rejsegilde på i dag, og når det er færdigt, så må se, hvor meget vi har lejet ud.