Størstedelen af de 3.110 tilskuere opførte sig, som de skulle, da FC Fredericia vandt 3-1 mod OB onsdag aften, men tilstedeværelsen af fem patruljer omkring Monjasa Park var nødvendig for at sikre afviklingen af kampen, hvor der skete flere ulovlige hændelser i og omkring stadion.

Der var lagt op til en fodboldfest i Fredericia. Spillerne for FC Fredericia sørgede for det gode indhold på banen, men det var ikke uden gnidninger udefra undervejs.

I løbet af første halvleg var der flere episoder. Midtvejs i første halvleg blev der antændt et batteri bag stadion, og op i luften kom fyrværkeriet. Det er naturligvis ulovligt, da det kun er lovligt at antænde fyrværkeri mellem den 27. december og den 1. januar. Flere borgere bemærkede larmen fra stadion, der ikke var tilskuerjubel, derimod fyrværkeri. Stadionspeakeren måtte til microfonen for at slå fast, at “brugen af pyroteknik var ulovlig”.

Røgbomberne, der blev kastet ind på stadion. Foto: AVISEN

En episode, der kan relateres direkte til OB’s fans, fandt også sted i første halvleg. Blå og hvide røgbomber blev kastet ind på Monjasa Park udefra stadion og dækkede den ene målende i hvid og blå kortvarigt, igen måtte stadionspeakeren på arbejde for at fortælle, at det var naturligvis var imod reglementet og ville medføre bødestraf og karantæne.

Gentagne gange i løbet af kampen kom OB’s fans også i fokus. Det startede med, at udeholdets fans kastede ølkrus på banen, hvilket stadionspeakeren gentagne gange gjorde opmærksom på ikke var tilladt, men uagtet meddelelsen fortsatte det.

Som kampen skred frem, var det ikke nok med at kaste med øl. Flere OB-fans havde fået nok af spillet på banen. Efter 52 minutter kunne de se deres hold være bagud 3-0, og det fik flere til at kaste deres OB-trøjer og halstørklæder ind mod banen i ren frustration. Igen gjorde stadionspeakeren opmærksom på, at det ikke var tilladt at kaste genstande mod banen.

Udenfor stadion efter kampen var det nær gået galt. En flok højtråbende OB-fans, der beskrives som værende i alderen 14-20 år, råbte: “Vi er OB, hvem er I?” mens de gik forbi FC Fredericias fanafsnit, da de var på vej ned mod deres bus, som skulle fragte dem hjem til Odense. Et kortvarigt slagsmål opstod som følge heraf, men grundet en hurtig reaktion fra politiet blev der lagt en dæmper på gemytterne. Politiet måtte følge fansene hele vejen til busserne, og undervejs i processen var flere fans, der spyttede på de biler, der holdt i kø, men også det fik politiet løst. De utilfredse OB-fans blev efterfølgende fulgt hen til deres bus af politiet.

Politiet var talstærkt til stede. Foto: AVISEN

Til stede ved Monjasa Park efter kampen var også en ambulance. Det var dog ikke som følge af uroligheder omkring stadion, men fordi OB’s anfører, Bjørn Paulsen, havde fået en hovedskade, som man vurderede kunne være en kraftig hjernerystelse. Kilder oplyser, at Paulsen, efter han blev skiftet ud, kastede op.

Skæld ud fra fans til OB-holdet

“Voksen skældud” til OB-spillerne og staben. Foto: AVISEN

En talstærk delegation af OB-supportere, der var rejst med til Fredericia, gav tydeligt udtryk for deres utilfredshed efter at have oplevet deres holds 1-3-nederlag mod holdet fra NordicBet Ligaen. Efter kampen fik OB’erne ned og takkede deres fans for opbakning, men det, som mødte dem, var en voldsom omgang skældud fra de mest inkarnerede fans.

Optagelser fra efter kampen viser, at spillerne måtte stå til ansvar over for deres tilhængere, mens føreren af den mest dedikerede del af fanbasen lod sin utilfredshed med indsatsen være kendt.

– Det her var under al kritik. Under al kritik. Og næste gang er det eneste vi vil se i hvert fald noget fight, noget vilje. Hvor er den mand? Hvor er den?, råbte OB’s capo (lederen, der typisk har en megafon på tribunen, red.)

Disse er de klare ord fra en videooptagelse, hvor man kan høre kritikken blive fremsat. “Vis noget vilje”, lyder et råb fra tribunen, hvorefter enkelte klapper anerkendende. Spillerne følger trop med en klappende hilsen.

Under hele denne opsang stod spillerne fra OB ubevægelige. Deres udtryk ligner dem af børn, der står midt i en alvorlig irettesættelse.

AVISEN har forholdt Sydøstjyllands Politi episoderne i og omkring Monjasa Park, men politikommissær Martin Frandsen oplyser på torsdagens pressebriefing, at der ikke er nogen hændelser på hans døgnrapport vedrørende kampen mellem FC Fredericia og OB.