Foreningen Biobevar har vundet en principiel retssag mod Middelfart Kommune og Planklagenævnet. Byretten i Odense har fastslået, at begge instanser tilsidesatte deres pligt til at undersøge Oliegrundens beskyttede arter ordentligt, før lokalplanen for området blev vedtaget. Det oplyser Biobevar i en pressemeddelelse.
En mangeårig konflikt om Oliegrunden i Strib, Middelfart Kommune, har nået en milepæl med en ny dom fra Byretten i Odense. Grunden, der tidligere husede et olieberedskabslager og siden har udviklet sig til et naturområde med sjældne og beskyttede arter, har i flere år været genstand for strid mellem naturforkæmpere og kommunen.
I 2021 besluttede Middelfart Kommune at rydde og bebygge området på trods af lokale protester og advarsler om, at grunden var levested for flere beskyttede arter, herunder flagermus og stor vandsalamander. Kommunens beslutning blev godkendt af Planklagenævnet, men foreningen Biobevar, støttet af lokale beboere og naturorganisationer, valgte at gå rettens vej for at få afgørelsen omstødt. Det er denne indsats, der nu har båret frugt.
Byrettens afgørelse og kritik
Byretten i Odense fastslog i dag, at både Planklagenævnet og Middelfart Kommune ikke levede op til deres forpligtelser i forbindelse med godkendelsen af lokalplanen for Oliegrunden. Retten kritiserede kommunen for mangelfulde undersøgelser af områdets biodiversitet, herunder utilstrækkelige besigtigelser i 2008 og 2020 samt en efterfølgende rapport fra Sweco i 2021, som ikke opfyldte kravene til grundighed og dokumentation.
Dommen erklærer Planklagenævnets afgørelse fra marts 2022 ugyldig og hjemviser sagen til fornyet behandling. Ifølge Biobevars advokat, Louise Faber, betyder dette, at også Middelfart Kommunes lokalplan højst sandsynligt vil blive kendt ugyldig, og en ny planproces må sættes i gang.
Beskyttelse af sjældne arter i centrum
Kernen i sagen er de såkaldte Bilag IV-arter, som ifølge EU’s habitatdirektiv er særligt beskyttede. Biobevar påpegede gentagne gange, at området rummer flagermus og stor vandsalamander, hvilket forpligter myndighederne til at sikre grundige undersøgelser, før der kan træffes beslutninger om byggeri eller ændringer i området. Retten understregede, at myndighederne ikke kan ignorere borgernes oplysninger, når der er indikationer på tilstedeværelsen af sådanne arter.
Formanden for Biobevar, Arno Kristiansen, udtrykker stor glæde over dommen:
– Dette er en kæmpe sejr, ikke blot for os, men for alle Danmarks mange naturgrunde. Afgørelsen er en kraftig påmindelse til myndighederne om, at de ikke bare må affærdige borgernes oplysninger om at et område udgør et beskyttet yngle- og rasteområde. Er der tvivl, skal der undersøges grundigt, siger han.
Kristiansen påpeger også, at dommen skærper kravene til de firmaer, som udfører undersøgelser for myndighederne:
– Når kravene til myndighederne skærpes, så skærpes kravene også til de ingeniørfirmaer – som i dette tilfælde var Sweco – der udarbejder undersøgelserne. De skal gøre deres arbejde ordentligt ved at følge anvisningerne fra Miljøstyrelsen og Dansk Center for Energi- og Miljø ved Aarhus Universitet. De må heller ikke sjuske, forklarer Arno Kristiansen.
Advokat Louise Faber kalder dommen en vigtig præcedens:
– Domme vil danne præcedens i forhold til de oplysningskrav, som myndighederne skal overholde fremover, siger advokaten.
Vejen frem for Oliegrunden
Dommen betyder, at Middelfart Kommune skal starte lokalplansprocessen forfra og tage hensyn til biodiversiteten på Oliegrunden, som om området aldrig var blevet ryddet eller bebygget. Dette skaber et nyt udgangspunkt for diskussionen om grundens fremtid, hvor både naturens og lokalsamfundets interesser skal balanceres.
Biobevar ser retssagen som en opmuntring til fortsat at kæmpe for Danmarks grønne områder og opfordrer andre til at drage nytte af deres erfaringer i lignende sager.
– Dette er en stor sejr for biodiversiteten og et vigtigt skridt mod at beskytte Danmarks grønne områder i fremtiden, slutter Arno Kristiansen.
wyxan9