Kighoste er en sygdom, som kan være alvorlig for små børn, særligt inden de er blevet vaccineret. Lige nu er der et meget højt antal tilfælde af kighostetilfælde i Danmark, og derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at gravide får en kighostevaccination, og at spædbørn bliver vaccineret til tiden mod kighoste i børnevaccinationsprogrammet – første gang når de fylder 3 måneder.

Kighoste skyldes en smitsom bakterieinfektion, og for nyfødte spædbørn kan kighoste være en alvorlig og potentielt livstruende sygdom med udtalt vejrtrækningsbesvær. Det vil næsten altid være nødvendigt at indlægge et spædbarn med kighoste.

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at gravide bliver vaccineret for at beskytte det nyfødte barn.

– Hvis du er gravid, kan du blive vaccineret mod kighoste i andet eller tredje trimester. Det beskytter dit nyfødte spædbarn, indtil det selv kan blive vaccineret. Du kan blive vaccineret hos din egen læge i forbindelse med din anden eller tredje rutinemæssige graviditetsundersøgelse i henholdsvis uge 25 eller i uge 32. Du kan også blive vaccineret i forbindelse med, at du har anden kontakt til din læge i andet eller tredje trimester, siger Kirstine Moll Harboe, konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Når gravide bliver vaccineret mod kighoste, overføres antistoffer fra den gravide til fosteret. På den måde beskytter vaccination af den gravide spædbarnet mod kighoste i de første levemåneder, indtil spædbarnet selv er gammelt nok til at blive vaccineret. Det er sikkert for både den gravide og fosteret at blive vaccineret.

Spædbørn anbefales vaccination mod kighoste til tiden

Selvom man er blevet vaccineret mod kighoste under sin graviditet, er det meget vigtigt, at barnet selv bliver vaccineret mod kighoste. Spædbørn anbefales vaccination mod kighoste, når de er 3, 5 og 12 måneder gammelt, og igen når barnet fylder 5 år.

Vaccinationen mod kighoste af barnet sker hos ens egen praktiserende læge. Man skal selv bestille tid. Det er en god idé at bestille tid til vaccination i god tid, så barnet kan blive vaccineret til tiden og beskyttes bedst muligt mod kighoste.

– Generelt ser vi, at en del børn får den første vaccination mod kighoste lidt senere end ved 3-måneders alderen. Selvom det kun drejer sig om nogle uger, har det særlig betydning lige nu at barnet bliver vaccineret til tiden, hvor der er en kighosteepidemi. Derfor er det ekstra vigtigt at overholde anbefalingerne for vaccination, siger Kirstine Moll Harboe.

Undgå at smitte videre med kighoste

Da kighoste er meget smitsom, er det vigtigt at være opmærksom på at minimere videre smitte.

– Vær ekstra opmærksom hvis du skal besøge mindre børn. Du kan nemlig risikere at smitte de små, der måske ikke er beskyttet af vaccinerne endnu, siger Kirstine Moll Harboe.

Det er særligt vigtigt at beskytte spædbørn, men også andre børn under 2 år, som har fået mindre end to kighostevacciner samt uvaccinerede gravide tæt på termin. Hvis barnet eller den gravide har været udsat for smitte med kighoste, bør man kontakte egen læge.