Hvor antallet af fattige børn i Danmark generelt er faldende, ser det anderledes ud for Fredericia Kommune og Middelfart Kommune. Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I alt er der i de to kommuner 100 flere børn end sidste år, der vokser op under fattigdomsgrænsen.

– Antallet af børn i familier under fattigdomsgrænsen faldt med 2.700 fra 2020 til 2021. Der er dog fortsat 53.800 børn, der vokser op i relativ fattigdom, hvilket svarer til 4,7 pct. af alle børn under 18 år, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i deres udgivelse fra februar 2023.

Danmark har ikke længere en officiel fattigdomsgrænse. I 2013 blev en sådan ellers nedsat politisk, men i 2015 blev grænsen afskaffet. Når Arbejderbevægelsens Erhvervsråd alligevel opererer med en fattigdomsgrænse skyldes det, at Danmarks Statistik har udviklet et mål for relativ fattigdom. Målet bygger på den tidligere grænse, og er dermed en nutidig version af det mål, der altså blev afskaffet ganske kort tid efter indførelsen.

Tallene viser, at der i Danmark er sket et fald i antallet af børn i Danmark, der vokser op under Danmarks Statistiks mål for relativ fattigdom. I alt er der 53.800 børn i Danmark, der vokser op i fattigdom. Heraf bor de 670 i Fredericia Kommune og 340 i Middelfart Kommune.

Store forskelle på tværs af kommunerne

De absolutte tal der beskriver en stigning i antallet, som beskrevet tidligere, viser ikke det fulde billede af problemets omfang. På landsplan er det 4,7% af børn under 18 år der vokser op i fattigdom. Her er det særligt i Sønderjylland, Lolland-Falster og Vestsjælland der trækker statistikken op.

Men også i Fredericia er der store udfordringer. Med 6,7% af kommunens børn under 18 år, der vokser op under fattigdomsgrænsen er der arbejde forude. Her placerer Middelfart sig noget mere tilforladeligt med en andel på 4,3% af børn under 18 år. Værst ser det ud i Lolland Kommune, hvor 1 ud af 11 børn vokser op i fattigdom.

Næstformand: VI skal hjælpe de fattige børn

Cecilie Roed Schultz (Ø), næstformand i Børne- og Skoleudvalget ser med stor ærgrelse på de nye tal. Der er tale om en problemstilling, der ikke alene gælder i Fredericia, men også på landsplan. Med det sagt, så mener Cecilie Roed Schultz, at der er mange tiltag man kan gøre lokalt.

– Det er dybt bekymrende, at der nu er 50 børn flere i Fredericia, som vokser op i fattigdom. Forskning viser, at børn, der lever i fattigdom, klarer sig signifikant dårligere i livet i forhold til uddannelse, arbejdsmarkedstilknytning og familieliv. Blot et enkelt år i fattigdom forringer barnets livschancer betydeligt på længere sigt, forklarer Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

– Derfor er børnefattigdom både et menneskeligt og et samfundsøkonomisk problem. Enhedslisten har altid kæmpet for at ingen børn skal vokse op i fattigdom. I 2019 lavede vi eksempelvis en aktion for de dengang 710 børn i Fredericia, der voksede op i fattigdom. Vi forsøgte at gøre opmærksom på værdien af hvert enkelt barn, ved at sætte et rødt hjerte i jorden foran Landsoldaten, for hvert barn.

Den tidligere regering indgik kort før valget en aftale med sit parlamentariske grundlag, der skulle forlænge det midlertidige børnetilskud. Men som bekendt gav folketingsvalget et andet parlamentarisk billede – og siden er det midlertidige børnetilskud blevet sløjfet. Til gengæld er der indført en anden ordning, der udbetales som enkeltbeløb til sommer. Enhedslisten i Fredericia er klar til at gå endnu længere.

– 1. marts forsvinder det månedlige børnetilskud, de fattigste familier har fået siden 2019 og indtil nu. Det bliver i stedet til et samlet set lavere beløb, der udbetales som engangsydelser til sommer. Derfor har vi en række familier i Fredericia, som allerede om få dage står i en akut økonomisk krise – og vi vil se endnu flere børn, der lever i endnu større fattigdom. Vi ved, at disse familier allerede nu er udfordrede på at købe mad, tøj og medicin. Samtidig er inflationen fortsat tårnhøj og udgifter til el, varme og så videre er steget eksplosivt, siger Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

– Det rammer især de der har mindst. De har ingen opsparing at stå imod med. Denne situationen havde vi i Enhedslisten frygtet og forudset. I december foreslog Enhedslisten derfor en håndsrækning til de aller fattigste i kommunen. Det ville vi give, ved at ændre på kriterierne for engangsydelser, så de fattigste i vores kommune – ikke kun børnefamilier, men alle med meget få penge – ville kunne have råd til samme mængde mad, medicin og så videre, som inden inflationen stak af. Det blev stemt ned af alle fra SF til Nye Borgerlige.

– Det er tiltag som den slags, vi synes der skal til. Men vi står desværre alene med den holdning. Vi kommer dog til at fortsætte med at have fokus på emnet og stille forslag. Så sent som i dag til det fælles møde mellem handikaprådet, idrætsrådet, udsatterådet, folkeoplysningsrådet og seniorrådet, har Enhedslistens repræsentant, Maria Sloth, fået sat inflation og fattigdom på dagsordenen. Noget af det vi også har gjort ved de seneste års budgetforhandlinger er, at gøre aftenklubberne gratis og sætte flere penge af til fritidspas, som sikrer, at børn fra hjem der ellers ikke har mulighed for at tilmelde dem fritidsaktiviteter, får støtte, så de også kan gå til noget i fritiden, ligesom deres kammerater. Vi kan gøre meget lokalt og tager det dybt alvorligt, slår Cecilie Roed Schultz fast.

Der mangler forståelse

Føromtalte ændring på Christiansborg er ikke holdbar, forklarer Cecilie Roed Schultz. Hun mener, at tiltaget ikke løser udfordringen med fattigdom, tværtimod. Cecilie Roed Schultz efterlyser forståelse for den situation de mest udsatte familier står i.

– Jeg synes, at der mangler varige løsninger. Seks partier på Christiansborg har lige besluttet, at de fattigste familier i Danmark skal have to engangsbeløb til sommer. Det lyder rigtig godt – men ser man på finansieringen, så er deres plan jo i virkeligheden med til at øge fattigdommen. De fjerner et varigt månedligt tilskud og som plaster på såret, får familierne to engangsydelser. Det er desværre den tilgang der skaber øget fattigdom, siger Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

– Og så mangler der en reel forståelse for problemet. Vi ser det med Peter Seiers facebookopslag om, at de fattige børnefamilier bare kan leve af havregrød, hjemmebagt brød og vand – så kan man, ifølge ham, leve for 100 kr. pr uge. Men det er der jo ingen mennesker der skal bydes! Det vil føre til alvorlig fejl- og underernæring. Men også lokalt er der horrible eksempler. Eksempelvis fra byrådsmødet i december, hvor flere byrådsmedlemmer i Fredericia udtalte, at de fattigste bare må lære at spænde livremmen ind, hvis de mangler penge. Det tyder jo på en manglende forståelse for hvordan hverdagen rent faktisk er, hos de der har mindst.