Solbriller uden UV-filter giver falsk tryghed, påpeger chefoptiker hos Louis Nielsen i Fredericia Michael Biegala. Et CE- eller UV400-mærke er producentens garanti for, at solbrillen beskytter mod solens UV-stråler. Men 84 procent kender ikke mærkerne eller deres betydning, og kun 17 procent kigger efter mærkerne ved solbrille-køb, viser ny undersøgelse.

Det kan være fristende at lægge moderigtige solbriller til få kroner i kurven, når du shopper online eller på det lokale marked på ferien.

Men blot fordi glassene er farvede, beskytter solbrillerne ikke nødvendigvis mod solens UV-stråler. Det afsløres ved et CE- eller UV400-mærke på brillen.

Kender ikke mærkerne

En ny undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Louis Nielsen i juni 2024, viser, at 84 procent af danskerne ikke kender CE- eller UV-400-mærkerne eller ved, hvad de står for. Omkring halvdelen er ifølge undersøgelsen ikke klar over, om deres senest indkøbte solbriller bærer mærket – heller ikke, når det gælder solbrillen til børnene.

Det vækker bekymring hos den lokale Louis Nielsen i Fredericia, som ejes af chefoptiker Michael Biegala. UV-beskyttelse er nemlig afgørende for solbrillens funktion med at beskytte øjnene.

Ikke nok med mørke glas

Uden den rigtige beskyttelse kan solens UV-stråler trænge ind i øjet. UV-beskyttelsen ligger som et filter på solbrilleglasset, men kan ikke ses med det blotte øje. Hverken, når du kigger på en solbrille på en hjemmeside, eller når du står med solbrillen i hånden.

Det forklarer optisk fagekspert hos Louis Nielsen Pernille Lindhardt Steiness:

– Det er ikke nok, at glassene er mørke i farven. Mærkerne er producenternes måde at vise, at solbrillerne er sikre på. Så de har interesse i at sætte dem på, hvis de lever op til EU-kravene for UV-beskyttelse i solbriller, siger hun og påpeger, at solbriller uden uv-filter svarer lidt til at bruge solcreme uden solfaktor – og giver falsk tryghed:

– Det mørke glas uden UV-filter får pupillerne til at udvide sig, og dermed får solens stråler faktisk mere adgang til nethinden, end hvis vi ikke bruger solbriller. Det kan give skader på lang sigt som for eksempel grå stær, der opstår tidligere, end den ellers ville have gjort, forklarer hun.

Pas på børnenes øjne

På ferien i sydens sol og særligt ved vandet, hvor solens stråler reflekteres, er det vigtigt at beskytte sine egne og børnenes øjne med en CE- eller UV-400-mærket solbrille, siger Pernille Lindhardt Steiness:

  • Børn tilbringer mere tid udendørs og har større pupiller end voksne. Derfor får de mere sollys ind i øjnene, og det gør det ekstra vigtigt at beskytte øjnene med solbriller med UV-beskyttelse, siger hun.

På med solbrillen, men er den sikker?

  • 59,2 procent af voksne danskere bruger solbriller dagligt eller flere gange om ugen i sommermånederne.
  • 39,5 procent af børn på 0-18 år bruger solbriller dagligt eller flere gange om ugen i sommermånederne.
  • 17,4 procent går bevidst efter solbriller med CE- eller UV400-mærket, når de køber solbriller.
  • 84 procent kender ikke CE- eller UV400-mærket på solbriller eller ved ikke, hvad det står for.