FC Fredericia solgte fredag Tobias Bach til AGF i en rekordhandel. Men hvad har der ellers været af store salg i FC Fredericias historie? AVISEN giver her et overblik.

Som en klub i landets næstbedste række, der ikke har økonomi til at være blandt de allerbedste, er det FC Fredericias opgave at sende spillere videre i systemet. Klubben har været god til dette gennem årene, og selvom man til tider har hørt kritik for at lade profiler gå videre gratis, har der været store salg gennem tiden.

Siden stiftelsen i 1991 har FC Fredericia foretaget flere salg, der har pyntet i klubkassen. Et af de første af slagsen skete tilbage i 2001, da Silkeborg håndplukkede Mikkel Lindorff, der blev topscorer i 2. division med 24 mål. Salget var FC Fredericias første store salg, men det var først i 10’erne, at FC Fredericia for alvor begyndte at sælge spillere for væsentlige summer, som positivt påvirkede regnskabet.

Et af de største salg i FC Fredericias historie skete tilbage i sommeren 2014. Den skarpe angriber Thomas Mikkelsen havde sæsonen forinden scoret ti mål i 21 kampe, hvilket gjorde ham til en attraktiv spiller for andre klubber, herunder OB, som endte med at købe angriberen. Det anslås, at Mikkelsen kostede fynboerne omkring en million kroner, hvilket gjorde ham til et rekordsalg for FC Fredericia på det tidspunkt.

Andre spillere blev også solgt i årene omkring 2014. Blandt andet skiftede Anders K. Jakobsen til AaB, Pierre Kanstrup til SønderjyskE og Martin Mikkelsen til Hobro, men disse salg var prismæssigt ikke på højde med Mikkelsens.

Siden har FC Fredericia også sendt andre profiler videre. Særligt Viborg har ofte kigget fredericianernes vej. Det startede med Mikkel Knudsen, som Viborg købte i vinteren 2018. Siden fulgte Frans Putros og Christian Sørensen efter. Mens Knudsen kostede Viborg en transfersum, skiftede Putros og Sørensen gratis ved deres kontraktudløb i FC Fredericia.

I 2021 sendte FC Fredericia den talentfulde Agon Mucolli til den norske ligaklub Kristiansund. Mucolli havde igennem flere sæsoner markeret sig som en af NordicBet Ligaens bedste offensive spillere, men hans salg indbragte ikke et beløb, der matchede salget af Thomas Mikkelsen.

Hans arvtager, Kristian Kirkegaard, gjorde det til gengæld. Kirkegaard, som oprindeligt gik lidt under radaren i FC Fredericia, greb chancen efter Mucollis afgang og blev en offensiv nøglespiller. I sæsonen 2021/22 lavede han 14 mål og syv assists i 32 kampe i NordicBet Ligaen. Han blev solgt til Vejle i en handel, der menes at have indbragt omkring en million kroner – en pris, der næsten matchede det, FC Fredericia fik for Thomas Mikkelsen otte år tidligere.

Samtidig med salget af Kirkegaard blev en anden profil, Samson Iyede, solgt. Han skiftede til den daværende Superliga-klub AC Horsens, men indbragte ikke så mange penge som Kirkegaard. Et halvt år senere solgte FC Fredericia Alexander Jensen til den svenske ligaklub Brommapojkarna, men heller ikke hans salg matchede Kirkegaards pris.

I januar 2024 slog Brommapojkarna igen til og købte Frederik Christensen fra FC Fredericia. Salget af den venstrebenede spiller, der primært fungerer som venstre back, indbragte dog ikke et beløb, der nærmede sig den daværende transferrekord.

Til gengæld gjorde salget af Tobias Bach. Det var ikke et salg mange havde forudset, da de hotteste navne syntes at være Adam Jakobsen og Nicklas Røjkjær, som over en længere periode havde præsteret offensivt og markeret sig som profiler i NordicBet Ligaen. Men ifølge FC Fredericia havde både danske og udenlandske klubber rettet deres opmærksomhed mod 20-årige Tobias Bach, der i sommeren 2023 skiftede fra 3. divisionsklubben VSK Aarhus til FC Fredericia. I efteråret spillede han 24 kampe og scorede syv mål med to assists. Det fik AGF til at åbne pengepungen, hvilket resulterede i et rekordsalg for FC Fredericia, som ifølge AVISENs oplysninger modtog en transfersum på omkring to millioner kroner.