Kun 20,7 procent af de unge i Trekantområdet søger ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Det er færre end i de tre foregående år. I 2022 var andelen af unge der søgte ind på en erhvervsuddannelse 22,5 procent. Udviklingen er bekymrende, mener DI Trekantområdet, fordi virksomhederne i området har brug for kvalificeret arbejdskraft.

– I DI Trekantområdet havde vi håbet på, at søgningen til erhvervsuddannelserne ville stige i år. Manglen på kvalificeret arbejdskraft er markant hos rigtigt mange virksomheder lige nu. Men vi må desværre konstatere, at det går den helt forkerte vej med de unges valg af uddannelse. Jeg tror desværre at det kan få store konsekvenser for vores virksomheder, siger formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind, adm. dir. i Interacoustics A/S i Middelfart.

Der har i flere år været fokus på at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Der har da også været en svag stigning i Trekantområdet de senere år. Men nu går det altså den forkerte vej.

– Virksomhederne i Trekantområdet mangler i den grad kvalificeret arbejdskraft. Uden dygtige unge faglærte bliver det svært at nå målsætningerne indenfor f.eks. den grønne omstilling. Derfor vil vi gerne opfordre til at politikerne både lokalt i kommunerne, og på Christiansborg, nu sætter fuld fokus på at styrke erhvervsuddannelserne. Der skal investeres markant i erhvervsuddannelserne. Der er virkeligt brug for en samlet indsats for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse, siger Carsten Kind.

Ser man nærmere på tallene for kommunerne i Trekantområdet, så er der forholdsvis store forskelle.

I Kolding kommune er det således kun 16,7 procent af de unge der søger ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. I Fredericia, Middelfart og Vejle kommuner er der derimod ca. 21-22 procent af de unge der vælger en erhvervsuddannelse.

Men både Kolding, Fredericia og Middelfart kommuner har oplevet et markant fald i forhold til året før. I Fredericia var der således 26,9 procent af de unge der valgte en erhvervsuddannelse i 2022. Men i år er det tal faldet til 22,2 procent

På landsplan er der 19,4 procent af de unge der vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.