Lea Vogelius er med helt fremme efter to sejre og en sejlads, der skal sejles om. Tidlig start onsdag inden front med tordenvejr skal passere. 

De store vindpust, som mandag væltede en hollandsk besætning på spektakulær vis var tilbage på førstedagen af VM i matchrace for kvinder, der sejles i denne uge på Middelfart Marina. 

Det betød, at kun fire flights blev gennemført, inden baneleder Troels Wester Fischer valgte at sende sejlerne og bådene på land. Efter en næsten tre timer lang udsættelse blev det opgivet at gennemføre flere sejladser. Til gengæld skal sejlerne møde tidligt på båd-kontoret, for der er afgang fra havnen senest 7.30 med planlagt start klokken 8. 

Dansker med i front

Det betyder dog ikke det helt store for danske Lea Richter Vogelius, som sammen med sin besætning er kommet blændende fra start med to sejre over hollandske Julia Aarsten og verdensranglistens nummer to, svenske Anna Östling.

Det bringer Lea Richter Vogelius, Joan Wester Hansen, Louise Ulrikkeholm Bredvig, Sille Christensen og Josefine Boel Rasmussen op på en foreløbig delt førsteplads sammen med den forsvarende franske verdensmester Pauline Courtois. 

– Det er vi helt godt tilfredse med, men der er lang vej endnu. Første sejlads mod hollænderne er intens med blandt andet en luffeduel med spiler på kryds. Vi får tildelt dem to straffe, men vi rammer ret klodset bundmærket lidt efter, så det blev lidt tæt, men dem havde vi styr på, forklarer Lea Richter Vogelius, som i anden sejlads skulle op mod en af storfavoritterne, Anna Östling. 

– Vi får startet godt mod Anna og runder lige foran hende ved topmærket, men på lænsen bliver vi begge ramt af et de her store pust, som vi så hollænderne kæntre i i går, og så kan ingen af os styre spileren. Vi får det heldigvis løst hurtigere end dem, og så holder vi den hele vejen hjem, forklarer hun om sejren. 

Drama i protestlokalet

Holdets tredje sejlads mod Celia Willison fra New Zealand bød derimod på et endnu større drama, der endte med ikke bare et – men to timelange møder med juryen. 

– I sejladsen opstår der pludselig forvirring, fordi vi kommer tæt op til topmærket – eller topmærkerne, fordi der pludselig lå to. Så vælger vi at gå på det ene, mens de går på det andet. Ingen af os bliver taget i mål, og så lægger vi begge protest. 

Det viser sig, at der er signaleret baneændring, men åbenbart så langt væk og så lavt, at ikke engang jurybåden havde opdaget det. Det bevidner jurymedlemmet i høringerne, og så vælger den samlede jury, at sejladsen skal sejles om, og at der skal signaleres bedre ved baneændring. 

– Det er ret ærgerligt, og vi kan sagtens forstå, at Celia og hendes crew er skuffede, for det bliver afgørende, at vi går til hvert sit mærke, opsummerer Lea Richter Vogelius. 

Sejladserne ved VM gentoptages tidligt onsdag morgen, for et kraftigt lavtryk, som har fået navnet ’Poly’, nærmer sig Danmark fra sydvest med risiko for kraftig regn og skybrud – og mulige tordenbyger. 

Derfor prøver arrangørerne og sejlerne at få klemt så mange flights ind, inden regnen og eventuel torden tager til med efterfølgende kraftig vind.