Med en suveræn start knækkede dansker sin modstander, allerede inden bronzekampen for alvor gik i gang. Regerende verdensmester tog guldet igen. 

Den danske båd med Lea Richter Vogelius, Joan Wester Hansen, Louise Ulrikkeholm Bredvig, Sille Christensen og Josefine Boel Rasmussen viste imponerende styrke, da VM i matchrace for kvinder i dag skulle afgøres i ekstrem let vind. 

I semifinalen trak det danske hold verdens bedste kvindelige matchracer, franske Pauline Courtois, som indtil da var ubesejret. 

Med to sejre i starten af semifinalen i går var der også lagt i ovnen til en reel afklapsning, men danskerne ville det anderledes i dag og hev en trumf frem af ærmet i semifinalens tredje sejlads. Danskerne satte dermed en stopper for verdensmesterens flere måneder lange, uafbrudte sejrsstime og fik ændret en 2-0 føring til franskmændene til 2-1 og mulighed for avancement. 

Pauline hev desværre bare et nyt gear frem og rullede simpelthen danskerne i den fjerde semifinale ved topmærket, hvor danskerne forsøgte at sætte en fælde op for de jagtende franskmænd. Forsøget mislykkedes, og verdensmesteren fik dermed adgang til finalen mod svenske Anna Österling, som i sin semifinale vandt 3-1 over Celia Willison (NZL). 

Dagen igennem prøvede baneleder Troels Weester Fischer at få skudt sejladser i gang, men igen og igen måtte sejladserne opgives på grund af svigtende eller skiftende vind, og det lykkedes med nød og næppe at få afviklet semifinalerne, inden ventetiden for alvor satte ind. 

Med en tidsgrænse lurende lykkedes det kun at gennemføre en enkelt finalesejlads, men det var på dette tidspunkt, at danskerne pludselig fandt et helt nyt niveau, og gav newzealænderne tørt på, allerede inden de to både havde krydset startlinien. 

Nåede målet og tog hjem med bronze

Skipper Lea Richter Vogelius var bedst til at holde styrefart i båden i den ultralette luft lige over minimumsgrænsen og fik på mindre end 20 sekunder tilkendt Celia Willison to straffe – og samtidigt blev kiwien presset over startlinien, mens startskuddet lød. 

Dermed var petit finalen reelt afgjort, inden det var gået i gang, og danskerne sejlede en sikker sejr hjem og sikrede sig dermed bronzemedaljerne. 

– Det er jo altid en god start på en petit finale, når modstanderne får to straffe og en tyvstart. Det var svære forhold i dag, men samlet set har vi fået kåret den rigtige verdensmester, og vi er rigtig glade for, at vi nåede vores målsætning om at nå i kvartfinalen. En bronzemedalje er bare en fed bonus oveni, siger en glad Lea Richter Vogelius. 

I kampen om guldet viste franskmændene igen den klasse og taktiske overlegenhed, som har bragt hende helt til tops. Med defensiv sejlads i pre-starten og fartoverskud i de første tre minutter efter start lagde franskmændene sig forrest og blev der efter starten, så tricoloren kunne hives op på den franske trænerbåd, mens Anna Österling og hendes besætning lykønskede dem med bølgen, da de kom i mål. 

– Vi er ekstremt glade for guldet. Det har været utrolig svært ude på banerne med skiftende vejrforhold og mange vindspring. Mit hold har gjort det virkelig godt til stævnet, og jeg skylder dem en stor tak, siger den nu dobbelt verdensmester Pauline Courtois, inden hun og besætningen sprang i Lillebælt og fejrede sejren. 

I kampen om femtepladsen lykkedes det Louise Olesen at vinde over Megan Thomson, og dermed har Danmark to skipper i top 5 til VM. 

To vilde VM-uger er overstået

Med præmieoverrækkelsen overstået er der dermed sat punktum for to verdensmesterskaber denne sommer i Middelfart. 

– Det har været en kæmpe opgave, som vi har knoklet med uafbrudt, siden vi fik VM tildelt for omkring et år siden. Vi er stolte over, at det er lykkedes at gennemføre begge stævner på højt sportsligt niveau i krævende forhold, hvor vi både har været blæst inde og sukket efter vind. Og jeg er imponeret over, hvor mange opgaver vi kan løse i fællesskab, når både sponsorer, partnere og ikke mindst de frivillige giver den en skalle, siger Søren Laugesen, CEO i GoSail. 

De to verdensmesterskaber i Melges 24 og matchrace for kvinder har krævet ikke mindre end seks fastansatte i GoSail, omkring 100 frivillige til rådighed i knap fire uger og nogle stærke samarbejdspartnere, der har formået at tiltrække de events til Fyn og Middelfart, og som har kastet omkring 4.000 hotelovernatninger og anslået omkring 10 millioner kroner i omsætning i de lokale butikker, restauranter og cafeer. 

De to verdenmesterskaber – Melges 24 World Championship – powered by Bunker One og Women’s Match Racing World Championship 2023 – powered by Bunker One – er blevet til i et samarbejde mellem GoSail, Sport Event Denmark, Middelfart Kommune og Destination Fyn og titelsponsor Bunker One.

RESULTATER: 

1.     Pauline Courtois (FRA)

2.     Anna Östling (SWE)

3.     Lea Richter Vogelius (DEN)

4.     Celia Willison (NZL)

5.     Louise Olesen (DEN)