Regeringens nye finanslovudspil, som afsætter 300 millioner kroner til at genindføre håndværkerfradraget, der blev fjernet i 2022, har skabt glæde blandt lokale virksomheder. Jesper Blaaberg, el-installatør og afdelingsleder hos FTC-El Teknik A/S i Middelfart, ser store muligheder i fradraget, selvom han også peger på nogle udfordringer.

Jesper Blaaberg fremhæver, at genindførelsen af håndværkerfradraget sandsynligvis vil have en positiv effekt på hans virksomhed, der specialiserer sig i avancerede el-teknologiløsninger og grøn omstilling, herunder montering af varmepumper.

– Det er helt klart, at det vil have en positiv effekt på vores virksomhed. Man kan se, allerede før det blev vedtaget, at der er stort fokus på den grønne omstilling, siger Jesper Blaaberg.

Han peger på, at tømrere, især dem der arbejder med vinduer og isolering, vil være blandt de største vindere, men tilføjer, at virksomheder som hans også vil få glæde af fradraget, især når det gælder installation af energibesparende løsninger som varmepumper.

Begrænsninger i fradraget

Jesper Blaaberg påpeger dog på, at håndværkerfradraget kun dækker visse typer arbejde, som for eksempel energirenoveringer, hvilket kan begrænse effekten for mange virksomheder.

– Man kan sige, at det var bedre i de gamle dage, da fradraget dækkede flere typer arbejde. For eksempel, hvis folk valgte at få renoveret deres badeværelser, ville vi kunne nå en bredere målgruppe, udtaler han.

Han mener, at flere typer arbejde burde have været omfattet af fradraget.

– Det bliver en diskussion om, hvilke grupper der har mulighed for at få arbejdet udført. Dem, der allerede har fået energirenoveret, kunne måske ønske at få tilskud til andre ting, men de er låst, fordi de ikke kan få tilskud til andet arbejde, siger Jesper Blaaberg.

Med den aktuelle økonomiske situation, der har været præget af inflation og stigende priser, vurderer Jesper Blaaberg dog stadig, at håndværkerfradraget kan være en hjælp for mange boligejere.

– Fradraget vil hjælpe dem, der har ventet med at skifte tag og vinduer, nu hvor der også kommer en pulje til udskiftning af asbesttage. Men der er også mange, der gerne vil have skiftet køkken eller lavet andre ting, som ikke får glæde af fradraget. Så i mine øjne rammer fradraget kun én målgruppe, forklarer han.

Jesper Blaaberg er imidlertid positiv over for regeringens initiativ.

– Jeg synes, det er positivt, at regeringen gør noget for at sætte gang i hjulene igen. Mange har udskudt deres projekter, fordi de ikke vidste, hvad der ville ske med renten, siger han.

Han håber på, at yderligere tiltag kan hjælpe flere boligejere, og at renten vil falde, så endnu flere kan få mulighed for at låne penge og starte projekter op igen.