Messinginstrumenter har længe været domineret af mandlige musikere. Men et nyt ensemble, “Women of Brass”, sigter mod at ændre dette. De ønsker at sætte spotlyset på kvindelige musikere i denne specifikke del af musikbranchen, som ofte er overset.

Ensemblet blev dannet sidste år, og nu er de klar til deres første runde af koncerter. Sofie Brems Sørensen, ensembleleder for “Women of Brass”, forklarer:

– Der manglede noget fokus for vores lille del af branchen. Der er masser af kvinder i eksempelvis et symfoniorkester. Men der er næsten ingen på bagerste række som spiller messing instrumenter.

Hun fortsætter:

– Vi skal støtte hinanden, for skal man være lidt grov så er det meget en mandeverden at spille på messing. Så er det mænd der hyrer deres venner og dem de kender. Så vi vil holde sammen og lave noget rigtig fedt.

Sofie taler om det mål, ensemblet har om at blive rollemodeller for fremtidige generationer af kvindelige messingblæsere:

– Jeg havde selv et stort idol da jeg var barn, det betød meget for mig at jeg havde hende at se op til. Det betyder meget for os at vi bliver synlige i hele landet.

“Women of Brass” søger at bringe en friskhed til scenen og skubbe grænserne for, hvad der er muligt. Sofie siger: “Vi er lidt trætte af at det er lidt gammeldags, man hyrer sine venner, man spiller i det samme tøj, på den samme måde, man prøver ikke rigtig at forny noget. For mig selv så giver det netop mening at lave det her, for vi kan noget nyt.

De prøver også at udfordre konventioner i deres præsentation:

– Normalt spiller alle i sort, men vi spiller i præcist det vi har lyst til. Alle vælger deres eget tøj, det er også en del af det at udfordre os selv til at gøre tingene lidt federe.

Ensemblet inkluderer 10 professionelle musikere, der spiller trompet, horn, basun, euphonium og tuba. Det dirigeres af Michelle Rakers, tidligere dirigent for “The President’s Own” United States Marine Band i Washington, og nu bosiddende i Aarhus.

Den første koncert, der er gratis, afholdes i Middelfart på KulturØen, torsdag den 8. juni kl. 19.30. Programmet byder på musik af Gershwin, Piazzolla, Grieg og nye, kvindelige komponister som Lauren Bernofsky og Madeline A. Lee.

Sofie opsummerer:

– Publikum skal glæde sig til at opleve nyuddannede musicalperfomere på de danske scener. Det er to forskellige bud på hvad musikken kan. Vi viser hvad genren kan være.

Åbningen af dørene for kvindelige messingblæsere er et skridt i den rigtige retning, og “Women of Brass” er fast besluttede på at bane vejen for fremtidige generationer. Med deres talent, passion og vilje til at udfordre normen er de klar til at skabe ægte forandring.