Der er sat punktum for VM i Melges 24, der er blevet sejlet den sidste uges tid i Middelfart. Favoritten til guldet, Drew Freider fra USA, som første stævnet inden sidstedagen, levede op til værdigheden og med en fjerde-, en femte- og en tredjeplads i kraftig vind udbyggede han sin føring og vinder VM med et forspring på ni point til sidste års verdensmester Peter Duncan fra USA.

– Sidste dag blev præcist, som vi havde frygtet: Hård og tæt sejlads, og vi måtte kæmpe hele dagen for at sikre os verdensmesterskabet – og vi var heldige, at vi endte med at vinde, lyder det fra en glad Drew Freides, der dermed sikrer sig sit første verdensmesterskab i Melges 24.

Et mesterskab, som i den grad er særligt for ham.

– I efteråret sammensatte vi et hold, som vi mente havde evnerne til at vinde VM. Og en særlig person kom med på holdet – vores træner, Vince Brun, som i 1998 og 1999 blev den første verdensmester i Melges 24. Så det var helt specielt at vinde VM sammen med ham her i Middelfart, forklarer Drew Freides, som normalt hører hjemme i Los Angeles.

– Næste år er der VM i San Fransisco, og vi håber, at vi kan forsvare verdensmesterskabet på hjemmebane.

Med i båden har Drew Freider en professionel besætning med Nic Asher, Charlie Smythe, Alec Anderson og Mark Ivey.

De øvrige pladser på podiet blev besat af sidste års verdensmester, Peter Duncan (USA) og den kroatiske amatørbåd ‘Mataran’ med Ante Botica ved roret og en lille pige forrest i båden.

Og den lille pige er ikke hvem som helst.

For den bare 12-årige gast, Bruna Princivali, er kroatisk mester i Optimistjolle – og altså nu også VM-bronzevinder og amatørverdensmester i Melges 24.

Mandag starter et nyt VM

Præmieceremonien markerer slutningen for det første af to verdensmesterskaber i Middelfart. For allerede mandag aften er der åbningsceremoni ved kvindernes VM i matchrace, der bliver sejlet tirsdag til fredag lige udenfor molen på Middelfart Marina.

– Vi er pavestolte over, at det overhovedet kan lade sig gøre at gennemføre to verdensmesterskaber i træk med bare en dags pause. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har nogle stærke partnere i Sport Event Denmark, Middelfart Kommune, Destination Fyn og titelsponsor Bunker One, siger arrangør Søren Laugesen fra GoSail, der hører hjemme i Middelfart.

– Men selv med opbakning fra de store aktører og de mange andre sponsorer og partnere, der skal til for at løfte en så stor økonomisk og krævende opgave – så kan det slet ikke lade sig gøre uden de mange frivillige. Vi har haft omkring 90 frivillige i gang på land og vand for at få det hele til at fungere, forklarer Søren Laugesen.

Mange af de frivillige møder allerede ind til en ny vagt søndag morgen, hvor stævnebyen for Melges-stævnet skal pilles ned, der skal ryddes og gøres klar til VM i matchrace, der begynder igen om bare 48 timer.

De to verdenmesterskaber – Melges 24 World Championship – powered by Bunker One og Women’s Match Racing World Championship 2023 – powered by Bunker One – er blevet til i et samarbejde mellem GoSail, Sport Event Denmark, Middelfart Kommune og Destination Fyn og titelsponsor Bunker One.

Resultater – Open Class:

  1. Drew Freides, USA, 52 point
  2. Peter Duncan, USA, 61 point
  3. Ante Botica, Kroatien, 79 point

Bedste danskere:

24. Peter Havn, 267 point

32. Søren Blume, 332 point

36. Kasper Grønbæk, 360 point

Resultater – Corinthian/amatører:

  1. Ante Botica, Kroatien, 79 point
  2. Luis Tarabochia, Tyskland, 86 point
  3. Børre Paulsen, Norge, 111 point