Cecilie Uttrup Ludwig får til sommer mulighed for at genvinde Tour of Scandinavia og denne gang på hjemmebane. Igen i år køres løbet med etaper i Norge og Danmark. Hvor det sidste år var første etape, der kørte på dansk asfalt, bliver det i år i stedet de to sidste etaper. Det betyder, at vinderen af løbets anden udgave skal findes i Danmark.

De største kvindelige cykelstjerner spurter i mål i Haderslev søndag den 27. august efter at have cyklet mere end 700 kilometer fra Mysen i Norge. Tour of Scandinavia er den eneste afdeling af UCI’s World Tour i Norden. Der er ingen tvivl om, at tilskuere langs ruterne får fest og farver og mulighed for igen at opleve cykelsportens intense drama ligesom ved både sidste års udgave og ved Tour de France-starten.

Gennem flere år har Danmark positioneret sig som et af verdens bedste cykelnationer og destinationer. Med Tour of Scandinavia til sommer holder Danmark sig i førerfeltet og den helt unikke, danske cykelkultur får igen et udstillingsvindue til resten af verden. Sommerens afsluttende etaper er tilrettelagt således, at både ryttere og tilskuere får de bedste betingelser: flade, hurtige strækninger, bakker og sving og afslutningsvist en bjergspurt, som ligger rigtigt godt til ryttere som Cecilie Uttrup Ludwig.

I dag blev ruterne til dette års Tour of Scandinavia offentliggjort på et pressemøde, som Danmarks Cykle Union sammen med de danske start- og målbyer, Trekantområdet Danmark og Sport Event Denmark havde inviteret til.

5. etape, lørdag d. 26. august: Herning-Herning

For første gang skal der køres en enkeltstart i Tour of Scandinavia. Det bliver en 16,4 km lang rute med start og mål i centrum af Herning. Det er en rute, der kommer de stærkeste temporyttere til gode, men det er ikke nok kun at være skarp på de lange lige strækninger, for kilometerne inde i Herning centrum byder også på tekniske passager, som stiller krav til rytterne. På de tekniske passager kan der både vindes og tabes vigtige sekunder i kampen med uret, men de største tidsforskelle vil opstå på de lige strækninger nord for Herning.

Rytterne starter én efter én på Tinghuspladsen ligeud for Herning Bibliotek. De første meter af ruten køres gennem Østergade, inden rytterne drejer til venstre op gennem Kousgaards Plads og igen til venstre af Nygade. De første 3 km køres i Herning by, inden rytterne kommer uden for bygrænsen og kører mod nord på en lang lige strækning på 2 km. Lige før Gullestrup drejes til venstre på en let kuperet strækning ind mod Tjørring, inden der igen køres mod Herning midtby ad Vesterholmvej, og rytterne passerer mellem Holing Sø og Fuglsang sø. På denne ca. 5 km lange strækning vil rytterne få det maksimale ud af den aerodynamiske position, da det er en højhastighedsstrækning. Disse store veje fortsætter ind igennem Herning, indtil rytterne rammer opløbsvinget ved Bethaniagade og Mindegade. De sidste 300 m op mod Torvet er let stigende, og her vil rytterne komme til at presse de sidste kræfter ned i pedalerne, inden målstregen passeres på Torvet.

6. etape, søndag d. 27. august: Middelfart-Kolding-Haderslev

Den afsluttende etape af Tour of Scandinavia begynder i Middelfart. Byen er fast vært for Fyn Rundt, og så sent som i 2020 var byen tillige vært for de danske mesterskaber i landevejscykling.

Efter en lille rundtur i kommunen, hvor bl.a. byen Strib besøges, kører feltet over den gamle Lillebæltsbro, og snart er de fremme ved etapens første bakkespurt på Nr. Stenderupvej lige ud for Birkemose Golfklub.

Efter 45 km af dagens 144 km rammes Kolding by. Ruten passerer bl.a. forbi det 750 år gamle Kolding Hus, som i dag er et moderne museum. Videre sydpå mod etapeafslutningen kommer feltet forbi Skamlingsbanken, Christiansfeld samt Vojens. Fra Vojens går det direkte til Tørning Mølle, hvor bjergkonkurrencen endeligt skal afgøres, da det er her, at den sidste bjergspurt er indlagt. Efter Tørning Mølle er der blot 6 km, til feltet rammer den knap 11 km lange rundstrækning. Rundstrækningen skal gennemkøres tre gange, og selve den 800 m lange målbakke skal nok skabe spænding over, hvem der vinder den prestigefulde sidste etape.

Lokalpolitisk glæde

Borgmester i Middelfart Kommune, Johanes Lundsfryd, glæder sig til at vise Middelfart frem.

– Med Tour of Scandinavia får vi i Middelfart besøg af et cykelløb på højeste niveau, og dermed verdenstoppen inden for cykling. Løbet er et fantastisk udstillingsvindue, der giver os mulighed for at vise Middelfart frem for omverdenen. Samtidig bliver starten af den afsluttende etape en spændende sportsoplevelse, hvor borgere og gæster kan opleve verdensstjerner på nært hold. Vi glæder os rigtig meget til at opleve Tour of Scandinavia i Middelfart, siger lundsfryd

Formand for Sundhed og Fritid i Kolding Kommune, Birgitte Kragh, siger følgende:

– Vi glæder os til, at vi endnu en sommer kan invitere til cykelfest. Sidste år, da Tour de France-feltet kørte gennem Kolding Kommune, kunne vi se en overvældende interesse for cykelsporten i vores lokalområde. Og vi håber på at se rigtig mange mennesker, når det denne gang er nogle af verdens bedste kvindelige cykelryttere, som kommer forbi.