Grindsted har i denne sæson snydt de storsatsende klubber i herrernes 1. division i håndbold. Torsdag rykkede klubben, hvor kun et fåtal af spillerne er på kontrakt, op i ligaen. På holdet er blandt andet de tidligere FHK-spillere Christian Wetche, Kristoffer Vestergaard og Kristoffer Jessen.

For otte år siden spillede Grindsted Serie 1, men når håndboldligaen starter op efter endt sommerpause til september, er det med Grindsted i ligaen.

Det står fast efter, at de torsdag eftermiddag for øjnene af omkring 900 tilskuere i en propfyldt Lyng Hallen vandt med 28-22 mod Rækker Mølle. Grindsted skulle blot undgå at tabe kampen.

Rækker Mølle havde ikke noget at spille for, og fra stillingen 6-6 efter 19 minutter så Grindsted sig ikke tilbage i resten af første halvleg. De oparbejdede en føring, der efter de første 30 minutter lød på 15-11.

I en kort overgang i anden halvleg kom Rækker Mølle tæt på, da den tidligere ligaspiller, Dan Beck-Hansen, reducerede til 17-15 36 minutter inde i opgøret, men tættere kom vestjyderne ikke på. Grindsted satte en prop i, og efter to mål i træk af Nicolai Skytte kom de foran 20-15 efter 40 minutter.

Det betød dog ikke, at Rækker Mølle lagde sig ned. De forlangte timeout og fik reduceret til 21-20. En ny prop blev sat i fra det blåklædte hjemmehold, der kom foran 25-20 med otte minutter igen. Fra det tidspunkt stod det fast, at champagnen, der var lagt på køl, kunne findes frem, og “We’re the Champions” kunne brages ud af højtalerne efter kampen, som endte med en Grindsted-sejr på 28-22.

Kendetegnende for Grindsted er, at de ikke har de store stjerner, men et stærkt kollektiv. En af deres mest markante profiler er bagspilleren Frederik Nielsen, der har tegnet sig for 124 mål i sæsonen, men hvis man kigger i den anden ende af banen, er der også kvalitet. Målvogteren Christian Wetche har i en årrække været en profil for Grindsted-mandskabet. Wetche skiftede til Grindsted i sommeren 2019, da holdet lå i 2. division. Han var kommet i overskud i FHK, hvor han spillede på klubbens andethold og ikke havde udsigt til spilletid på førsteholdet. En anden tidligere FHK’er, Kristoffer Jessen, spiller også en hovedrolle for Grindsted, da den 30-årige forsvarskrumtap binder defensiven sammen.

En anden tidligere FHK’er er Kristoffer Vestergaard, der ikke nåede at spille en rolle på klubbens seniorhold, men som har en fortid i klubbens ungdomsafdeling i det daværende FHK-Trelde projekt. Ved flere lejligheder trænede Vestergaard dog med FHK’s bedste mandskab. I den seneste tid i Grindsted har han spillet en større og større rolle, og i dagens kamp mod Rækker Mølle bankede den vævre bagspiller bolden i mål seks gange. Det skal han fremover gøre i ligaen, men inden da venter der formentlig en del kolde drikke efter den overraskende oprykning.

I 1. division er der ambitiøse klubber med større budgetter, i form eksempelvis HC Midtjylland, Skive fH, Team Sydshavsøerne, Aarhus HC, TM Tønder og ikke mindst HØJ. Særligt HØJ har over i de seneste sæsoner skruet gevaldigt op for deres setup, og derfor var det forventet, at de som minimum ville ende i top-3, der giver adgang til kvalifikationskampe om adgang til næste sæsons liga, men dem glippede de og ender i stedet på fjerdepladsen. Dermed kan man i næste sæson se frem til at se profilerede spillere som den tidligere Bundesliga-spiller, Simen Schønningsen, samt Hans Lindberg og Emil Mellegård i landets næstbedste håndboldrække.