Der er igen i år en høj tilslutning til vaccination mod både covid-19 og influenza – især blandt borgere over 65 år og beboere på de danske plejehjem. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at borgere i målgruppen lader sig vaccinere op til jul, hvor der forventes en stigning i smitten.

Vaccinationsindsatsen for influenza og covid-19 har været i gang siden den 1. oktober, og vaccinationsstederne har haft travlt i både oktober og november. Cirka 75% af borgere over 65 år er vaccineret mod covid-19 og influenza, og på plejehjemmene har cirka 86% procent taget imod en vaccination.

– Det er positive tal, og meget glædeligt at så mange ældre igen i år, har valgt at blive vaccineret, mener overlæge og enhedschef Kirstine Moll Harboe.

Man kan stadig nå at blive vaccineret inden jul

Julen står for døren, og de mange sammenkomster kan få smitten til at stige. Kirstine Moll Harboe opfordrer derfor målgruppen til at lade sig vaccinere inden for den nærmeste fremtid:

– Smitten med covid-19 stiger i øjeblikket, og vi forventer at se mere sygdom henover vinteren og julen med både influenza og covid-19. Derfor anbefaler vi, at alle, der er i målgruppe for en vaccine, og som endnu ikke har taget imod tilbuddet, bliver vaccineret inden for de næste par uger frem til jul, udtaler Kirstine Moll Harboe.

Dem, der endnu ikke er blevet vaccineret, kan stadig nå det inden jul. Der er nemlig mange vaccinationssteder med ledige tider, og flere steder tilbyder endda vaccination uden tidsbestilling.

På Sundhedsstyrelsens Danmarkskort kan du se, hvor og hvornår det er muligt at blive vaccineret:

Et pust inden jul – Vaccination af børn i alderen 2-6 år

Det er kun cirka 15 % procent af børn i alderen 2-6 år, som er vaccineret mod influenza på nuværende tidspunkt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børnene bliver vaccineret, inden influenzasmitten blusser op og vi alle skal mødes på tværs af generationer i julen. Det vil gavne det enkelte barn, som kan undgå at blive alvorligt syg med influenza, men det er også med til at nedbringe smitten og beskytte ældre familiemedlemmer, eller små søskende, som kan være i risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Vaccination mod influenza til børn gives som næsespray med et pust i hvert næsebor. Hvis dit barn ikke tidligere er vaccineret mod influenza, skal barnet have to vaccinationer, som skal gives med 28 dages mellemrum. Sidste dag for første pust er den 18. december 2023.