Statsminister Mette Frederiksen har i dag besøgt Ukraine, hvor hun mødtes med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy i Kyiv og talte til det ukrainske parlament.

-Jeg er glad for igen at være blevet inviteret til Ukraine af præsident Zelenskyy, og jeg er særlig stolt over på Danmarks vegne at være inviteret til at tale i det ukrainske parlament. Her fik jeg mulighed for understrege, at Danmark fortsat vil være i front. Det gælder ikke mindst militært. Ukraine er i krig. Det er afgørende, at den frie verden fortsætter sin støtte uden at ryste på hånden. Vi står sammen med Ukraine i kampen for frihed og retfærdighed, siger statsminister Mette Frederiksen.

Under besøget blev der sat fokus på den videre vej frem for den militære støtte til Ukraine, det ukrainske fredsinitiativ, fortsat dansk støtte til humanitære formål og genopbygning samt erhvervslivets vigtige rolle i Ukraines genopbygning.

Statsministeren var i Butja, hvor hun blandt andet besøgte Sankt Andreas-kirken, hvor der er mindesmærke for de omkomne under den russiske besættelse af byen.

-Vi må aldrig glemme, hvad der skete i Butja eller de millioner af ukrainere, som hver dag lever under krigens ødelæggelser. Dem skal Danmark fortsat hjælpe. Vi skal understøtte Ukraines kritiske infrastruktur, så lokalbefolkningen har varme og vand. Og fortsætte vores aktive rolle i genopbygningen, så ukrainere kan se en lys fremtid, når freden igen er genoprettet, siger statsminister Mette Frederiksen.

Butja blev befriet den 31. marts 2022 efter at have været besat i cirka en måned af russiske styrker. Store dele af byen blev ødelagt og flere end 300 civile anslås at være blevet dræbt. Billeder fra byen gik efterfølgende verden rundt og viste blandt andet massegrave. Efterforskning af mulige krigsforbrydelser finder stadig sted i Ukraine og andre europæiske lande.

Statsministeren besøgte desuden den danske transport- og logistikvirksomhed DSV, der har opereret uafbrudt i Ukraine siden invasionen. Statsministeren talte også til førstedame Olena Zelenskas Third Summit of First Ladies and Gentlemen. Derudover deltog statsministeren i en udvidelse af den danske ambassade i Kyiv og mødtes med danskere og repræsentanter for danske virksomheder og organisationer i Ukraine.

Det er tredje gang siden Ruslands invasion den 24. februar 2022, at statsministeren har besøgt Ukraine.