I de kommende uger byder den idylliske by Middelfart velkommen til to verdensmesterskaber i sejlsport, der garanterer et spektakulært syn for sejlentusiaster og tilskuere. Melges 24 VM løber af stablen i denne uge, efterfulgt af Matchrace VM for kvinder i næste uge. Begge begivenheder vil finde sted ud for Middelfart Marina, der i disse dage summer af aktivitet.

Åbningsceremonien til Melges 24 VM fandt sted mandag, og tirsdag mærkede de første både vandet. En af de drivende kræfter bag stævnet er Søren Laugesen fra GoSail, der forklarer, at det har været en lang proces at få begivenhederne på plads.

– Vi begyndte oprindeligt med at lægge et bud på afviklingen af VM i 2021, som dog blev udsat på grund af covid-19. Vi bød ind på to forskellige stævner i flere omgange, uden at vide, om vi ville vinde budene. Det er en kunst dels at lave noget budmateriale, der er interessant nok til at vinde, men også at samle det hele, så vi kan drage fordel af at afholde to verdensmesterskaber lige efter hinanden, siger Laugesen.

Arrangementet trækker på erfaringer fra blandt andet VM i 2015, som Middelfart arrangerede, og har mange hjælpere og dommere fra tidligere år, hvilket gør det lettere at gå til. Alle leverandører leverer til begge arrangementer, og mange af hjælperne og sponsorpartnerne er også med i begge arrangementer.

– Vi genbruger meget fra, da vi afholdt det i 2015, og mange af vores frivillige, men også de udenlandske dommere, der er her, var her sidste gang. Det gør, at mange af tingene er noget nemmere at gå til nu, forklarer Laugesen.

For Middelfart og Danmark er det en stor begivenhed at kunne tiltrække to så store verdensmesterskaber, kun otte år efter sidste gang.

– Det er kæmpestort. Det er helt vildt, og det er der kun en årsag til. Det er, at folk synes, det var et dejligt sted at være sidste gang, og det er derfor, de siger ja til at komme her igen, siger Laugesen.

Som tilskuer kan man forvente et fascinerende skue, særligt i den første uge, hvor der vil være mange både og deltagere på havnen. Når det kommer til Matchrace, bliver det endnu mere publikumsvenligt.

– Når det er Matchrace, foregår det lige uden for molen. Man kan se, høre og dufte det – man er helt med. Bådene er helt ind til en armslængde fra molen, og det er en præmis for sejlerne. Det handler om at gøre det publikumsvenligt, så folk kan følge med i, hvad der foregår, og vi laver live speak, så selv de, der ikke kender til sejlads på forhånd, kan forstå, hvad det handler om, afslutter Søren Laugesen.

Med denne entusiasme og dedikation til sejlsporten er det ingen overraskelse, at Middelfart igen er vært for to verdensmesterskaber. Så det er bare om at komme ned til molen og nyde den gode stemning, de hurtige både og det kompetitive sejlads.