I Esbjerg har kommunalpolitikere og fem topembedsmænd mistet deres privilegium til at deltage gratis i byens fodbold-, håndbold- og ishockeykampe. Medmindre de deltager i en officiel kapacitet, skal de nu selv betale for billetterne.

Denne ændring er et resultat af en ny juridisk evaluering foretaget af Esbjerg Kommunes chefjurist, som P1 Morgen har fået aktindsigt i. Ifølge chefjuristen er ordningen med gratis billetter “ikke i overensstemmelse med de forvaltningsretlige principper, der gælder for offentligt ansattes modtagelse af gaver og andre fordele, som også gælder for byrådsmedlemmer”.

I mere end et kvart århundrede har lokale politikere i Esbjerg haft adgang til et facilitetskort fra Sport og Event Park, der driver byens idrætsfaciliteter. Dette kort har givet gratis adgang til Svømmestadion Danmark og til kampe under Esbjerg FB, Team Esbjerg, Ribe Esbjerg HH og Esbjerg Energy.

Dette betyder, at politikere har haft fri adgang til alle kampe i Esbjerg spillet af klubbens førstehold i fodbold, håndbold og ishockey.

Denne ændring følger en meddelelse fra ombudsmanden den 13. juni, som fastslog, at politikere i Københavns Kommune ikke må modtage årskort til Tivoli. Det er tidligere blevet afsløret, at Det Kongelige Teater og Musik i Lejet festivalen har givet gratis billetter til lokale politikere.

Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), ser denne ændring som en “helt naturlig konsekvens” af ombudsmandens vurdering af Tivoli-ordningen. Han udtrykker overraskelse over, at den tidligere ordning var i strid med de forvaltningsretlige principper.

– Jeg tror, det har overrasket alle, at ordninger som denne ikke er lovlige. Det er ikke gjort for at give særlige privilegier. Jeg tror generelt, at tilbuddet er givet for at give byrådsmedlemmer mulighed for at opleve de aktiviteter, som kommunen bidrager til, siger han til DR.