Klokken er 09:45 på Østerstrand i Fredericia. Her møder Anton Østergaard Clausen ind til sin første arbejdsdag som livredder. Livreddertårnet bliver fundet frem og gjort klar til brug, idet det åbner kl. 10:00. Det er starten på sommersæsonen, hvor TrygFondens livreddere fra i dag er at finde på stranden.

Anton er ny i jobbet. Han er blot en af mange, som er klar til at sikre badegæsternes sikkerhed på de danske strande.

– Det er faktisk mit første år. Jeg kommer selv fra Odder i Østjylland, og der har TrygFonden også et tårn om sommeren. Jeg har beundret arbejdet, de gjorde der, og tænkte, at det kunne jeg også tænke mig, fortæller Anton.

Han tilføjer, at han i den kommende tid vil blive sendt rundt til forskellige strande, inklusiv ‘Den Permanente’ i Aarhus.

– Vi er her indtil søndag, og så bliver vi sendt rundt, så jeg skal for eksempel til den permanente i Aarhus i næste uge, siger Anton.

Som en gymnasiestudent fra sommeren 2022 har Anton haft tid til at dykke ned i den uddannelse og de kurser, der kræves for at blive livredder.

– Det er en længere proces, og vi har fået nogle uddannelser og kurser i vandsikkerhed og førstehjælp, forklarer han.

Anton og hans kolleger vil ikke kun holde øje med baderne, men også informere om sikkerheden på stranden. De vil skrive relevante informationer såsom vandtemperatur, soltemperatur og UV-indeks på en tavle.

– Fordi selvom der ikke nødvendigvis er nogen ude at bade, er det vigtigt, at vi kommer ud og spreder budskabet, så vi har en masse flyers med at komme ud og snakke med badegæsterne og informere om sikkerheden, fortæller Anton.

I år fejrer TrygFonden Kystlivredning sit 25 års-jubilæum. I den forbindelse ød livredderne på hindbærsnitter til de første badegæster på alle 35 strande og havnebade på åbningsdagen.

– Livredderne har trænet hårdt hele foråret, og de glæder sig meget til at komme ud på strandene og møde badegæsterne. Så kom endelig forbi livreddertårnet til en snak, når du er på stranden, opfordrer René Højer, projektchef i TrygFonden.

René Højer fremhæver også, at børn og voksne er velkomne til at komme forbi tårnet for at få en snak med livredderne, som gerne fortæller om forholdene på stranden og giver gode råd om badesikkerhed.

– En vigtig del af livreddernes job er at forebygge, at ulykker sker, og hjælpe badegæsterne til at færdes sikkert i vandet, forklarer Højer.

Anton påpeger også dette aspekt af sit job og lægger vægt på vigtigheden af at lære børnene om vandsikkerhed.

– Vi har malebøger med, så vi håber, at vi gennem leg og sjov kan prøve at lære børnene noget om vandsikkerhed. Det er ikke farligt, man kan bruge det til noget, og man skal sørge for, at børnene får en ordentlig opdragelse i, hvad vandsikkerhed er, siger Anton.

Højer er også enig i vigtigheden af at lære børn at være trygge i vandet.

– Det er vigtigt, at børn lærer at svømme, fra de er små, så de kan begå sig sikkert i vand. Vi ved, at det kun er ca. halvdelen af befolkningen, der mener, at de er svømmeduelige og dermed kan svømme 200 m i ét stræk, understreger Højer.

Denne nye sæson med TrygFondens livreddere er også en anledning til at genoverveje vores forhold til vand.

– Samtidig har hver fjerde dansker været tæt på at drukne. Derfor gør vi meget i løbet af badesæsonen for at inspirere og vejlede forældrene til sjove og lærerige lege og øvelser i vandet. Så man skal endelig spørge livredderne til råds og kigge på det materiale, som livredderne har med ud på strandene, tilføjer Højer.

Både Højer og Anton ser frem til en aktiv og sikker badesæson. Deres budskab er klart: Stranden er et sted for leg, afslapning og sikkerhed. Med TrygFondens livreddere på vagt, kan alle se frem til at nyde sommeren i trygge hænder.