I 1949 blev 100 års jubilæet for Slaget om Fredericia fejret i byen, og det var med deltagelse af Dronning Margrethe som barn. I 1974 skulle der igen holdes jubilæum, nu 125 år, og Dronningen var helt ny regent for Danmark. 25 år senere, i 1999, nåede vi til 150 års jubilæet, og Dronningen var atter tilstede. Nytårsaften 2023 meddelte hun, at hun ville træde tilbage, hvorfor Danmark skulle have en ny konge. Men ved sommertid i 2024 fik hun sluttet en ring ved at deltage i 175 års jubilæet.

Foto: Museum Fredericia

På billedet ovenover ses Kong Frederik d. 9 sammen med den kommende Dronning Margrethe i 1949. På dette tidspunkt var hun ikke tronfølger. Først i 1953 blev det en realitet, da en folkeafstemning og en ny grundlov gjorde det muligt for piger at arve den danske trone. I 1972 døde hendes far, Kongen, og dermed kunne hun blive Danmarks Dronning.

Foto: Museum Fredericia

Således besøgte hun som Dronning Fredericia i 1974, hvor Slaget om Fredericia atter blev markeret under 6. juli festlighederne og med et jubilæums styrke og energi. På billedet nedenunder ses hun sammen med Prins Henrik, stående på Meldahls Rådhus for at vinke til de fremmødte Fredericianere.

Foto: Museum Fredericia

Fredericia har i generationer haft traditionsrige fester i anledning af Slaget om Fredericia, og kongehuset har bakket op om byens nationale fejring, samt ikke mindst den betydning sejren havde for den danske nationalfølelse. I 2024 var dette ingen undtagelse. På billedet nedenunder ses også Danmarks ny konge, Frederik d. 10., der vinker til fredericianerne under fejringen i 1974.

Foto: Museum Fredericia

Også fredericianerne har trofast holdt fast i 6. juli festen, der også er en byfest i sig selv. Fredericia Kommune har løbende støttet aktiviteterne omkring fejringen, i samarbejde med det danske forsvar, hvilket giver en helt særlig kombination af nationalisme, lokalpatriotisme og historie.

Foto: Museum Fredericia

I 1999, året før årtusindeskiftet, havde Dronning Margrethe forlængst indskrevet sig i historiebøgerne som en meget populær regent. Fredericia lagde alt ind på at give Dronningen en smuk fremvisning af byen.

Foto: Museum Fredericia

Det sidste jubilæum i Dronning Margrethes levetid blev så 6. juli 2024, hvor hun markerede de 175 år for Slaget om Fredericia. Dermed sluttede hun en ring fra 1949 og frem til 2024.

Foto: AVISEN