Butikker i detailhandlen oplever udfordringer med de mange 1000-kronesedler, som deres kunder vil af med. Derfor vil regeringen give butikkerne mulighed for at afvise 1000-kronesedler ved køb under 500 kroner.

31. maj 2025 bliver den danske 1000-kroneseddel ugyldig som betalingsmiddel. Det har betydet, at butikkerne i detailhandlen oplever et stort pres på byttepengebeholdningen. Flere butikker melder nemlig om kunder, der foretager helt små køb og vil betale med den store seddel.

– Udfasningen af 1000-kronesedlen skal ske på den bedst mulige måde. Jeg har hørt eksempler på kunder, der har købt en pakke tyggegummi og betalt med en 1000-kroneseddel. Det er ikke rimeligt for vores butikker, og derfor kommer vi nu med et forslag, der skal hjælpe butikkerne, uden at fratage danskerne muligheden for at komme af med deres kontanter. Vi skal bekæmpe
hvidvask og samtidig beskytte vores kontanter, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Konkret foreslår regeringen, at det skal være muligt for butikker at afvise at modtage 1000-kronesedler for kontantbetalinger, der overstiger købet med mere end 500 kr. Det er altså en mulighed, som butikken kan benytte sig af.

Lovforslaget har derfor til formål at øge sikkerheden for butikspersonale og lette detailhandlens behov for exceptionelt store kontantbeholdninger. Forslaget bliver nu sendt i offentlig høring. Det forventes fremsat i april.