Middelfart Kommune har præsenteret et forslag til en ny indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, der skal sikre, at fremtidens drikkevand fortsat kan indvindes uden behov for omfattende rensning.
Forslaget, der erstatter den tidligere plan fra 2018, indeholder 33 konkrete indsatser og fokuserer på at beskytte særligt sårbare områder mod forurening. Et centralt element i planen er forbud mod opbevaring og anvendelse af pesticider i prioriterede områder og BNBO-områder (Boringsnære Beskyttelsesområder), som omfatter cirka 1.800 hektar land.
En vigtig plan for fremtidens drikkevand
Formand for Klima, Natur og Genbrugsudvalget i Middelfart Kommune, Jacob Nielsen (A), fremhæver planens betydning:
– Hele denne plan, som skal sikre, at vi fremadrettet kan bevare det grundvand og drikkevand, vi har i Middelfart, er utrolig vigtig. Målet er, at vi fortsat kan drikke det uden behov for at rense det. Det er et væsentligt område at arbejde med, siger han.
Planen lægger vægt på bæredygtighed og understøtter en decentral tilgang til drikkevandsindvinding. Dette skal blandt andet opnås gennem frivillige aftaler om pesticidfri drift, tæt samarbejde mellem vandværkerne og øget fokus på byudvikling, der tager hensyn til grundvandsbeskyttelse.
En fælles opgave
Jacob Nielsen understreger, at arbejdet med grundvandsbeskyttelse er noget, der har en direkte betydning for borgernes hverdag:
– Det er jo noget, der påvirker folks hverdag – at vi har rent og sikkert vand. Det er noget, vi tager for givet, men vi ved jo, at ikke alle lande har samme adgang til rent drikkevand. Derfor er det en prioritet at sikre, at vi kan fortsætte med at bruge det vand, vi har, uden at skulle rense det, siger han og tilføjer:
– Det er noget, der fylder meget i arbejdet, da rent drikkevand er noget, der berører os alle dagligt. Vi kender alle til fra udlandet, når vi ikke må drikke vandet, når vi er på ferie der. Derfor er det virkelig vigtigt.
Fokus på konkrete indsatser
Forvaltningen foreslår i alt 33 indsatser, som spænder bredt fra informationskampagner og tætning af kloakledninger til grundvandssamarbejder mellem vandværkerne og overvågning af vaskepladser.
Den største indsats i planen er forbud mod brug af pesticider på sårbare arealer. Omkring 1.200 hektar af de berørte områder er landbrugsjord, hvilket betyder, at kommunen skal indgå aftaler eller pålægge lodsejere sprøjtefri drift.
Planen i offentlig høring
Indsatsplanen forventes at blive behandlet og godkendt af byrådet den 3. februar 2025, hvorefter den sendes i offentlig høring i en periode på 12 uger, der løber fra starten af marts til slutningen af maj 2025. I denne periode kan borgere og interessenter komme med bemærkninger, inden planen forventes endeligt vedtaget af byrådet.