Til lands, til vands og i luften – 75 år med NATO fejres i april med totalforsvarsudstillingen “Action 24”, som ventes at blive en spektakulær folkefest med op imod et halvt hundrede tusinde besøgende

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når fæstningsbyen Fredericia i weekenden den 19.-21 april 2024 indtages af pansrede køretøjer, kanoner, helikoptere, droner og flådefartøjer. I anledning af 75-året for dannelsen af NATO vil det danske forsvar, det civile beredskab og den danske forsvars- og rumindustri præsentere sig for titusindvis af besøgende i den første totalforsvarsudstilling på dansk grund i 25 år.

– Med “NATO 75 år – Action 24” vil vi gerne markere, hvor central NATO er for Danmarks sikkerhed og frihed, forklarer kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen, formand for Folk & Sikkerhed, som arrangerer Action 24.

– Samtidig håber vi at give de besøgende et klart indtryk af de eksisterende kapaciteter i vores totalforsvar – og dem, der er under udvikling. Ikke mindst Ruslands fremfærd vækker naturligt nok bekymring i befolkningen, men det er magtpåliggende for os at fastslå, at vi absolut ikke starter på nul, betoner Torben Ørting Jørgensen.

Forsvarschefen Flemming Lentfer fremhæver det helt unikke ved de tre dages messe i Fredericia.

– Forsvaret ser frem til de tre dages totalforsvarsmesse i Fredericia. Action 24 er en oplagt mulighed for at give befolkningen et indblik i, hvad Forsvaret er og hvilke opgaver, vi løfter for Danmark – i Rigsfællesskabet og i resten af verden i samarbejde med vores allierede, påpeger forsvarschefen.

Torben Ørting Jørgensen tilføjer, at der bliver oplevelser og aktiviteter til lands, til vands og i luften.

– Hallerne i MESSE C bliver fyldt med udstillinger, aktiviteter og demonstrationer fra blandt andet Hæren, Flyvevåbnet, Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og vores voksende forsvarsindustri. Der bliver også events på udendørsarealet og Køreteknisk anlæg – for eksempel droneflyvninger, pansrede køretøjer, helikopterlandinger og måske overflyvninger med F-35’ere etc. Desuden har vi sikret kajplads i Fredericia Havn til egne og allieredes krigsskibe, fortæller Torben Ørting Jørgensen, som håber på op imod en snes tusinde besøgende på hver af de tre dage.

Ifølge formanden er placeringen i Fredericia oplagt af flere årsager:

– Vi vil gerne tiltrække familier fra både Vest- og Østdanmark, og her ligger Fredericia rigtig centralt. Dertil kommer faciliteterne i MESSE C, den store havn – samt det symbolske i, at Fredericia er en garnisonsby.

Fredericias borgmester Steen Wrist (A) ser frem til at byde velkommen til “NATO 75 år – Action 24”. Også han hæfter sig ved byens militære rødder:

– Der har været soldater i Fredericia helt fra byens fødsel, så det er en meget stor del af byens identitet. Derfor er jeg selvfølgelig utrolig glad for, at byens borgere og alle besøgende får mulighed for at opleve Action 24 her i byen. Når de besøgende har fordybet sig i udstillingen, er det oplagt, at de tager en gåtur på Fredericia Vold og ser, hvordan man historisk har lavet forsvarsværker, lyder det fra Steen Wrist.

Også hos Grete Højgaard, adm. direktør i MESSE C, er der begejstring over den unikke totalforsvarsudstilling:

– Vi er superglade for, det er lykkedes os at komme på plads med, at Action 24 skal afholdes i Fredericia i april 2024. Det bliver en fantastisk oplevelse for alle, der er interesserede i NATO og det danske forsvar, og særligt de, som interesserer sig for alt det spændende grej, der bliver præsenteret. Tænk at få et kig indenfor på et krigsskib, i en moderne kampvogn, opleve det ypperste indenfor Flyvevåbnet eller bare blive bestyrket i, at selvom vi måske ikke hører så meget om det til dagligt, så bliver der faktisk gjort rigtig meget ud af at passe på os danskere. Vi kommer til at opleve en weekend med fyldte hoteller, spændende aktiviteter over hele byen og en masse gæster i byens gader, konstaterer Grete Højgaard.

Man kan læse yderligere på www.folkogsikkerhed.dk/action24/
Billetter kan købes på https://action24.billetexpressen.dk/