Den totalrenoverede skonnert Anna Møller, tilhørende Nationalmuseet, vil som det eneste fartøj uden hjælpemotor deltage i årets største danske sejlskibstræf, Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe. Over 50 sejlskibe vil sammen med Anna Møller anløbe Bogense, Fredericia, Assens, Haderslev, Faaborg og Svendborg.

Anna Møller, der er 118 år gammel, sejler uden nogen anden drivkraft end vinden, hvilket giver nogle ekstra udfordringer. Skipper Martin Andersen fra Nationalmuseet i Holbæk forklarer, at de, hvis muligt, går for sejl ind og ud af havnene og til starten, men at de kan få hjælp fra andre fartøjer, hvis det bliver nødvendigt.

Fyn Rundt finder sted fra den 21. til 26. juli, hvor skibene er opdelt i klasser efter størrelse og dagligt kæmper på en etape udlagt efter vejr- og vindforhold. I år samles skibene i Bogense i weekenden den 20.-21. juli, med første start mandag morgen til Fredericia. Tirsdag går turen til Assens, onsdag slutter sejladsen i Haderslev, torsdag sættes kursen mod Faaborg, og sidste anløb er i Svendborg, hvor der afholdes sejler-middag og præmiefest fredag aften.

Stævneleder Jan Jay Brun Jensen fra Svendborg udtrykker stor tilfredshed med tilslutningen til årets Fyn Rundt, der samler et halvt hundrede sejlskibe. Blandt de deltagende fartøjer er tremasterne Fylla af Svendborg, Den Store Bjørn af Kolding og Northern Grace fra Aarhus. Derudover deltager Marstal-skonnerten Bonavista, Danmarks ældste sejlførende træskib jagten Jensine fra Haderslev, samt udenlandske skibe som den tyske lodsbåd Atalanta og den svenske redningsskøjte Astrid Finne.

Ved ankomsten til hver havn bliver sejlskibene budt velkommen af et talstærkt publikum, mens skibenes historie og anekdoter bliver fortalt af den rutinerede sejlskipper Mark Ambech fra Marstal. I alle havne er der maritime folkefester, og det er muligt at booke billetter til en etape eller hele ugen på mange af skibene.

“Alle kan sejle med og opleve et enestående fællesskab, maritim stemning og aktiv ferie. Og vi keder os heller ikke i havnene,” siger stævneleder Jan Jay Brun Jensen.