I et nyt iværksætterudspil foreslår regeringen 41 konkrete initiativer, der skal løfte vilkårene for danske start-ups og iværksættere. En kommende strategi skal gøre Danmark til et iværksætterland i verdensklasse.

De store erhvervssucceser starter med en god idé og bliver grundlagt på flid og hårdt arbejde.

Danske iværksættere kæmper hver dag for, at netop deres virksomhed skal blive en succes. Det er den iderigdom og virkelyst, Danmark lever af.

Men vilkårene for dansk iværksætteri trænger til et massivt løft, og regeringen præsenterer derfor nu sit udspil til en iværksætterstrategi.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S):

– Målet er klart. Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse. Danske iværksættere gør det fremragende, men vi skal sikre dem endnu bedre muligheder for at skabe flere virksomheder og at de kan vokse sig store i Danmark. Derfor lancerer vi nu en række forslag og et årligt milliardbeløb til iværksætterne, så de nu får en langt stærkere hjælpende hånd til at nå deres ambitioner og gøre deres drømme til virkelighed.

Økonominister Stephanie Lose (V):

Danmark skal være verdens bedste land at være iværksætter i. Det er en ambition, vi har. For et stærkt erhvervsliv med iderige og kreative iværksættere er en forudsætning for en sund dansk økonomi. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har hævet ambitionerne og nu sætter mere end 1,1 mia. kroner af til bedre rammer for iværksættere i Danmark. Af de penge går over 750 mio. kroner til at give skattelettelser, så det bliver lettere at være iværksætter, og så flere forhåbentlig får lyst til at lave en startupvirksomhed herhjemme.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M):

– I Danmark har vi i årtier uddelt dummebøder til iværksættere i stedet for at belønne dem for deres kreativitet og virkelyst. Hvis vi skal undgå, at vores virksomheder får tæsk af deres udenlandske konkurrenter, er vi nødt til at gøre op med det bøvl og bureaukrati, der holder iværksætterne tilbage, og sikre virksomhederne bedre adgang til kapital. Nu giver vi iværksættere og virksomheder en lang række skattelettelser. Blandt andet gør vi op med iværksætterskatten, som holder små investorer tilbage og hæmmer investeringer, og vi vil ændre urimelige regler for aktiebeskatning, som i dag tvinger iværksættere til at betale skatteregninger i millionklassen af penge, de reelt aldrig har tjent.

Skatteminister Jeppe Bruus:

– Vi vil sikre bedre rammevilkår for at etablere og drive virksomhed i Danmark. Derfor foreslår vi at fjerne nogle knaster i skattereglerne, der opleves som urimelige, og hvor iværksættere risikerer at komme i klemme. Det drejer sig fx helt konkret om at lempe beskatningen af aktionærlån. Desuden tager vi nu livtag med lagerbeskatningen ved børsnoteringer, og giver selskaber mulighed for at udskyde deres skattebetaling for gevinster af aktier, til aktierne rent faktisk er solgt.

Udspillet har fem indsatsområder: Bedre adgang til kapital, færre byrder og mindre bøvl, flere talenter frem, flere vidensbaserede iværksættervirksomheder og flere iværksættere i hele Danmark.

Under de fem områder ligger 41 konkrete forslag til initiativer. Der er afsat 2,1 mia. kr. i årene 2024-2026 og 1,1 mia. kr. om året fra 2027.

Regeringen vil nu indkalde til politiske forhandlinger om en iværksætterstrategi.