Elever fra Middelfart Gymnasium og HF har taget samkørsel til sig som en måde at dele køreturen på frem for at køre alene. Tirsdag blev deres indsats anerkendt ved en præmieoverrækkelse, hvor brugere af samkørselsappen Ta’Med blev hyldet. Som en del af fejringen blev der også trukket lod om en præmie blandt de elever, der har benyttet appen de seneste måneder.
Flere elever bruger samkørsel
Siden januar har eleverne haft mulighed for at koordinere kørsel via appen, der er en del af et samarbejde mellem Middelfart Kommune og FDM. Målet er at reducere CO2-udledningen og samtidig gøre transport til skole og fritidsaktiviteter nemmere. Ifølge kommunen har ordningen allerede vist sin effekt.
Formand for Teknisk Udvalg, Anders Møllegård (V), var til stede for at hylde elevernes indsats og understregede, at flere og flere tager ordningen til sig.
– Vi har arbejdet på at få den her samkørselsordning implementeret, og vi kan se, at flere og flere bruger den. For en uge siden var der 75, der havde benyttet sig af muligheden, og i sidste uge var tallet steget til 92. Det går den rigtige vej, og vi håber, at endnu flere vil tage den til sig, sagde han i sin tale.
For at anerkende de unges indsats blev der afholdt en konkurrence, hvor en af deltagerne kunne vinde en billet til musikfestivalen Rock under Broen.
“Det hjælper dem, der ikke har bil”
Vinderen af konkurrencen blev 18-årige Lea Nilsson, der går i 2.g på gymnasiet og ofte har brugt appen. For hende handler samkørsel ikke kun om at komme fra A til B, men også om at gøre hverdagen nemmere for skolekammerater, der ellers ville have svært ved at nå frem.
– Jeg har valgt at bruge appen, fordi det er en god mulighed for at hjælpe andre, der ikke har bil og har langt til skole, og hvor busserne ikke altid passer med deres tider, siger hun.
Selvom hun selv har en fast transportvane, har hun oplevet, at samkørsel har gjort en forskel for andre.
– Hvis nogen misser bussen, kan de hurtigt komme i kontakt med mig, så vi kan finde en løsning, fortæller hun.
Økonomisk incitament skal få flere til at dele køreturen
Som en del af ordningen giver Middelfart Kommune økonomisk støtte til samkørsel ved at dække en del af transportudgifterne for unge, der bruger appen. Elever, der registrerer deres ungdomskort i Ta’Med, kan få tilskud til op til to daglige ture á 25 km, hvor chaufføren modtager 0,70 øre pr. kilometer.
Det gør det mere attraktivt at dele køreturen med andre, forklarer Lea.
– Det betyder helt klart noget, at vi får et økonomisk tilskud. Det gør det mere attraktivt at køre sammen, fordi man får dækket en del af sine transportudgifter. Det er en god måde at gøre det mere tilgængeligt for flere, siger hun.
Appen gør det let at arrangere samkørsel, da brugerne kan se, hvor andre befinder sig, og appen beregner ruten.
– Jeg kan se, hvor andre bor, så vi kan planlægge kørslen, og appen hjælper os med at finde den bedste rute, forklarer hun.
Samkørsel giver mere end bare transport
Men ud over de praktiske og økonomiske fordele har Lea også oplevet, at samkørsel skaber en social gevinst – noget, hun fremhæver som den største fordel ved både appen og initiativet.
– Man får nogen at snakke med på turen, og man lærer nye at kende, især hvis der bor nogen i nærheden, man ikke har snakket med før, fortæller hun.
Nu havde hun vundet en partoutbillet til Rock under Broen, og selvom præmien var en ekstra motivationsfaktor og en velkommen bonus, er hun ikke i tvivl om, at hun vil fortsætte med at bruge appen fremover.
– Jeg vil helt klart fortsætte med at bruge appen. For mig var det ikke så meget præmien, selvom det var en fed ting at kunne vinde noget. Det handlede mere om, at jeg kunne tage andre med og samtidig tjene lidt ekstra på det. Jeg synes, det er en god idé, især for dem, der ikke har bil eller har svært ved at komme frem, siger hun afsluttende.