Efter de ødelæggende oversvømmelser i den østlige del af Libyen tidligere i september har flere tusinde familier mistet deres hjem, børn kan ikke komme i skole og har ikke adgang til sikker vandforsyning. UNICEF frygter, at hundredvis af børn er døde.

Mere end 16.000 børn er ifølge nye tal fra UNICEF fordrevet i det østlige Libyen efter det mest dødelige skybrud i Afrikas historie. Mens antallet af børn blandt ofrene endnu ikke er bekræftet, frygter UNICEF, at hundredvis af børn døde i katastrofen, da børn udgør omkring 40 procent af befolkningen.

Men selv for de børn, der overlevede katastrofen, er deres trivsel og tryghed i fare, da områdets skoler ikke kan gennemføre undervisning og dermed fastholde den vante hverdag. I den ramte region østlige del af landet blev 4 ud af 117 ramte skoler ødelagt og 80 delvist beskadiget.

Også på sundhedsområdet ser det slemt ud. Der er der akut mangel på rent vand i området og en voksende bekymring for spredning af vandbårne sygdomme. Kloaknettet og vandforsyningen blev beskadiget i oversvømmelserne og der er stor risiko for forurening af grundvandet. Alene i byen Derna skønnes 50 procent af vandsystemerne at være blevet beskadiget.

– Når katastrofer rammer, er børn altid blandt de mest sårbare. Den psykiske belastning hos børn efter en så voldsom katastrofe kan være ekstrem høj. Ofte ser vi, at børnene hverken sover, leger eller i det hele taget interagerer efter en så traumatisk hændelse som oversvømmelserne i Libyen har været, siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Mange af de fordrevne familier bor midlertidigt på skoler og UNICEF har arbejdet sammen med myndigheder og partnere i Libyen siden katastrofen for at hjælpe børn og deres familier i de ramte områder.

UNICEF har siden katastrofen indtraf leveret 65 tons nødhjælpsforsyninger til de berørte områder, herunder medicinske forsyninger til 50.000 mennesker i tre måneder, 32.000 vandrensningstabletter hygiejnesæt til 17.000 personer, 500 sæt børne-vintertøj og 200 school-in-a-box-sæt. Dele er nødhjælpen er afsendt fra Verdenslageret i København.

– Når børns liv bliver så voldsomt forandret, er der behov for at genoprette en eller anden form for stabilitet og dermed give børnene mere tryghed og oplevelsen af lidt normalitet i kaosset. Det gør UNICEF ved at støtte genåbningen af ​​skoler, yde psykosocial støtte, genetablere sundhedsfaciliteter og få genoprettet vandsystemer, så de i det mindste kan få rent drikkevand, siger Susanne Dahl.

UNICEF har brug for 45 millioner DKK for at kunne løfte genopretningsindsatsen med fokus på uddannelse, sundhed og vand. Indtil videre har UNICEF modtaget omkring 25 procent af de hårdt tiltrængte midler.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her