Den danske regering har officielt indstillet Margrethe Vestager som kandidat til en prominent position i EU, hvor hun, hvis hun bliver valgt, vil have ansvar for forvaltningen af et massivt milliardbudget.

Danmarks konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har bekræftet, at hun er interesseret i at overtage formandsposten for Den Europæiske Investeringsbank (EIB). I et interview med Jyllands-Posten bekræfter hun rygterne og udtaler, at den danske regering har indstillet hende som kandidat til jobbet.

– Jeg er glad for, at regeringen har peget på mig med henblik på at blive vurderet som mulig kandidat til formand for Den Europæiske Investeringsbank, udtaler Vestager i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten og tilføjer:

– Jeg er klar til at blive vurderet og afventer bankens proces og godkendelsesprocedurer. Jeg har ikke mere at tilføje på nuværende tidspunkt.

Stillingen vil placere Vestager ved roret for et svimlende milliardbeløb. Hun vil stå i spidsen for en voksende liste af politikere og embedsmænd, der ønsker det prestigefyldte job. Kandidatfeltet inkluderer tidligere finansminister i Italien, Daniele Franco, som ifølge Financial Times blev nomineret af Italien tidligere i juni. Desuden har to nuværende næstformænd for investeringsbanken, polske Teresa Czerwinska og svenske Thomas Östros, også været indstillet af deres respektive regeringer.

EIB’s nuværende formand, Werner Hoyer, der har haft posten siden 2012, går af i december. Første skridt i processen frem mod at finde hans efterfølger er, at et rådgivende organ i EIB skal vurdere, om Vestager kan blive formel kandidat til formandsposten.

Hvis Vestager godkendes som formel kandidat, forventes det, at hun vil tage orlov fra sit job som EU-kommissær. Hvis hun ender med at få jobbet, stopper hun som kommissær. Den danske regering vil i så fald have mulighed for at udnævne en ny kommissær, der kan sidde frem til udgangen af den nuværende EU-kommissions embedsperiode, som udløber i oktober 2024.

Den Europæiske Investeringsbank, der blev oprettet i 1958 og ligger i Luxembourg, er ansvarlig for at finansiere projekter, der hjælper med at nå EU’s mål både inden for og uden for unionen. Bankens samlede kapital beløber sig til næsten 250 mia. euro, svarende til lidt mere end 1.800 mia. kroner.

Margrethe Vestager, der har tjent som EU’s konkurrencekommissær siden 2014 og siden 2019 også som ledende næstformand for Europa-Kommissionen, kunne med denne nye position tilføje endnu et kapitel til en allerede imponerende karriere. Inden hun forlod dansk politik for den internationale scene, var Vestager leder af Det Radikale Venstre, vicestatsminister, og økonomi- og indenrigsminister i Helle Thorning-Schmidts SR-regering.