Nordfyns, Middelfart og Fredericia har forholdsvist flest indbrud, mens Ærø har færrest, viser en årsopgørelse fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen. Nu er branchen gået sammen med bl.a. politi og justitsministeriet om et digitalt register over alle tyvekoster.

Især Middelfart har taget et stort hop op ad den ærgerlige top på listen over de kommuner i Region Syd, der har flest indbrud pr 100.000 indbyggere. Kommunen er sprunget fra nummer 16 til nummer to på listen. Men også Nordfyns har taget et hop op på førstepladsen fra nummer otte.

Det viser årsopgørelsen for 2023 fra F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Opgørelsen pr 100.000 indbyggere gør det muligt at sammenligne indbrudstallene på tværs af kommunerne og viser risikoen for indbrud.

– Det er svært at vide den præcise årsag til, at Middelfart og Nordfyns er rykket op på listen, men det kan hænge sammen med, at der ligger mange sommerhuse i områderne, siger Pia Holm Steffensen, underdirektør, F&P.

– Under corona-lockdown, og et godt stykke tid efter, arbejdede mange sommerhusejere online fra deres sommerhus, og det gjorde livet svært for indbrudstyvene. Nu er folk for længst vendt tilbage til arbejdspladserne, og sommerhusene har stået tomme, som de plejer i de kolde måneder og på hverdage, siger Pia Holm Steffensen.

Generelt er tyvene i hele Danmark blevet mindre flittige og antallet af indbrud er faldet, men det i Region Syddanmark, oplever man i 2023 en stigning i antallet af indbrud pr 100.000 indbyggere.

Trods en ihærdig indsats gennem de seneste ti år, der har bragt antallet af indbrud kraftigt ned, har Danmark fortsat en ærgerlig nordeuropæisk rekord, og vi er næsten dobbelt op på indbrud pr 100.000 indbyggere sammenlignet med fx Holland.

– Ingen ved præcist, hvorfor andre lande klarer sig så meget bedre end Danmark. Men vi vil selvfølgelig arbejde målrettet for at komme ned på niveau med fx Holland, siger Pia Holm Steffensen og fortsætter:

– Regeringen har netop spillet ud med en tryghedspakke der bl.a. vil sætte ind overfor indbrud og hæleri med et digitalt register over tyvekoster – og det samarbejder vi med Det Kriminalpræventive Råd, BoTrygt, politiet og Justitsministeriet om at udforme. Registret vil gøre livet svært for tyvene og forhåbentlig lettere for forbrugerne, når man f.eks. køber brugt hos marskandiseren eller Den Blå Avis.

Pia Holm Steffensen opfordrer til også selv at gøre en indsats som boligejer for at gøre livet surt for indbrudstyvene:

– Sørg for at sætte ordentlige låse på døren og sikrede hasper på vinduerne. Forsikringsselskaberne har masser af gode råd – så brug dit selskab, siger hun.

5 gode råd mod indbrud:

1) Gode låse og sikre vinduer: Sikring af døre og vinduer og solide låse er den bedste måde at holde tyven ude på. Se på din bolig med tyvens øjne, så du finder de svage steder, inden tyven gør det.

2) Tilslut dig Nabohjælp: Hent Nabohjælps app og dan netværk med naboerne. På den måde kan I gøre jeres område trygt og fri for indbrud.

3. Hils på fremmede: Sig hej til fremmede på din vej. Ser du biler, der ikke hører til, og som ser ud til at lede efter noget, så spørg, om du kan hjælpe med noget. Tyve kan ikke lide opmærksomhed!

4) Hæk og hegn: Sørg for at tyven ikke kan bruge hæk, hegn og buskads som dække for indbrud. Naturlige overvågning fra naboer og folk, der går forbi på fortovet, er et godt supplement til sikre døre, vinduer.

5) Lys og alarmer: Timerstyret indendørslys, sensorstyret udendørslys og lydalarmer kan supplere indbrudssikre døre og vinduer.