Region Syddanmark og PLO-Syddanmark har indgået en ny lægevagtaftale. Lokalpolitikere i Fredericia og Middelfart, glæder sig over aftalen, der betyder lægevagten er tilbage i de to byer, men i de seneste par år har den været lukket, og det har givet utryghed, mener de.

Torsdag den 19. janaur er en glædens dag for politikere, der har tilhørsforhold til Region Syddanmark. Lægevagtsaftalen faldt på plads tirsdag aften, og blev præsenteret på et pressemøde på Hindsgavl Slot. Aftalen betyder blandt andet, at lægevagten forbliver i Fredericia og Middelfart.

Susanne Eilersen Foto: AVISEN

– Det er glædeligt at vi nu har fået en afklaring på lægevagten i Fredericia, og det er selvfølgelig også godt, at den fortsætter i Fredericia. Når det er sagt, så burde der hele tiden have været en i vores bys størrelse. Borgerne har krav på der er en lægevagt. Vi har ventet med længsel med syv måneders forhandlinger og to år med covid-19. Vi er glade for for, at PLO og Regionen er kommet overens med en aftale, der gør, at man igen kan tage til lægevagt, siger Susanne Eilersen (DF), der i den forrige periode i Fredericia Byråd, var formand for Sundhedsudvalget.

– Jeg kender til utrygheden i det. Mange borgere har sagt, hvis nu mit barn bliver syg, så skal jeg køre langt om natten og hvis man ikke har bil, eller har flere børn, hvad skal man så gøre? Ventetiderne blev længere og længere. Man har ventet flere timer, og det er ikke holdbart. Det med at være utryg i forhold til at blive syg, er uholdbart. Det er samfundsmæssigt langt nemmere at have en lægevagt tæt på borgerne, fordi en lægevagt kan behandle 60-70 % af henvendelserne, og dem de ikke kan behandle, kan de sende videre. Det med, at man kan søge lægevagten fremfor skadestuerne, vil gøre det nemmere.

Borgmester i Fredericia, Steen Wrist. Foto: AVISEN

Fredericias borgmester Steen Wrist (S) har presset på for en aftale, der ville betyde, at lægevagten genåbnes. Fredericia.

– Jeg ville have fundet det urimeligt, hvis vi ikke havde en i en by som Fredericia, der har 52.000 indbyggere. Der er praktiske forhold, der skal være til stede i konsultationerne. Der vil vi hjælpe regionen, siger Wrist og slår fast:

– Jeg har forståelse for, at man stod i en forhandlingsposition, men jeg har været meget tydelig omkring mine forventninger til aftalen.

Pernelle Jensen (V). Arkivfoto: AVISEN

Pernelle Jensen (Venstre) sidder både i regionsrådet i Region Syddanmark og i Fredericia Byråd, og har derfor været tæt på hele processen.

– Det her var en af grundende til, at jeg ville ind i udvalget for Det Nære Sundhedshedsvæsen. Det er et af de borgernære tilbud, der er vigtigt at bevare. Jeg har syntes, at det vigtigste er at bevare de små steder. Heriblandt lægevagten i Fredericia. Så det ikke kun er hvor der er sygehuse. Jeg synes, når man kigger på den aftale, der er indgået, at vi kan være stolte af den. Ser man på antal konsultationssteder i Region Midt og de tilstande, der er på Sjælland, er det godt gået med aftalen, men jeg har haft min tvivl undervejs i processen om vi kunne nå til enighed, siger Pernelle Jensen.

Johannes Lundsfryd Borgmester i Middelfart Foto: AVISEN

Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S), har slået et slag for kommunen på Vestfyn.

– Det en god aftale for de syddanske kommuner, og også for Middelfart. Vi holder en decentral lægevagtsordning, konstaterer borgmesteren og fortsætter:

– Vi har brugt mange timer på det, og regionen har brugt endnu flere, men det er vigtigt for borgerne, da det giver tryghed at komme til lægevagten, så man ikke kører i halve og hele timer. Sidder man enten selv og er syg eller har et sygt barn, så er det ikke sjovt at sidde i en bil og køre i lang tid, så vil man gerne have den i nærheden, fortæller Johannes Lundsfryd.

Fakta om den nye aftale:

  • Der vil fremover være lægevagtskonsultation i Odense, Esbjerg, Kolding, Aabenraa, Vejle, Sønderborg, Svendborg, Faaborg, Assens, Nyborg, Middelfart, Fredericia, Haderslev, Varde, Brørup, Rudkøbing, Grindsted, Tønder og Ærø.
  • Der indføres en akutknap i den telefoniske visitation til lægevagten, så patienter med akut behov for at komme i kontakt med lægen har mulighed for at trykke sig frem i køen.
  • Med virkning fra 1. februar 2024 overtager Region Syddanmark alle lægevagtens opgaver i tidsrummet kl. 23-08.
  • Lægevagten er forbeholdt patienter med akut opstået eller forværret sygdom. Med aftalen vil der være en god adgang til de praktiserende læger i dagtiden for patienter med behov for hjælp samme dag, så belastningen i lægevagten efter kl. 16.00 nedbringes.