Formand for Naturpark Lillebælt 2024 Jørn Chemnitz er bekymret – hvorfor hører vi om naturnationalparker på land, men intet om dem på vand?

Siden december 2021 har de tre kommuner bag Naturpark Lillebælt, Kolding, Fredericia, Middelfart, ventet spændt på, at regeringen vil udpege en marin naturnationalpark i Lillebælt. Der står på Miljøstyrelsens hjemmeside: Med etablering af to marine naturnationalparker i Danmark vil der være et øget fokus på videns- og naturfremmende indsatser i Lillebælt og Øresund. Til dette er der afsat 10 mio. kr. årligt i årene 2022-2025.

– Jeg er bekymret. Der er ikke sket noget i over 2 år. Hvor er de 5 mio. kr. årligt til videns- og naturfremmende indsatser i Lillebæltblevet af? 

Jørn Chemnitz er medlem af forretningsudvalget i Naturpark Lillebælt og er formand for naturparken i 2024. Han fortsætter:

– Vi er tre byrådspolitikere i forretningsudvalget, som gerne vil haveflere tiltag for et bedre havmiljø. Det er bl.a. det vi arbejder med i naturparken. Men når staten melder ud om naturnationalparker, så nævnes de marine naturnationalparker slet ikke. Vi vil gerneminde ministeren om, at de faktisk er besluttet, og der er afsat midler, og vi faktisk har godkendte projekter, som mangler penge og er lige til at udføre til gavn for havmiljøet.

Beslutning fra december 2021

Etablering af to marine naturnationalparker blev besluttet i forbindelse med aftale om finansloven 2022 i december 2021 mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Naturpark Lillebælt har god dialog med fagpersonerne i Miljøministeriet og Miljøminister Magnus Heunickehar senest i august 2023 været på besøg hos Naturpark Lillebælt for at få viden og input til dannelsen af den marine naturnationalpark, men der er endnu ikke besluttet noget.

Er der uenighed i regeringen?

I 2023 kom havmiljøet endnu mere på dagsordenen via nogle af de store danske medier. Der har lige været høring af ny revideret havplan, hvor Naturpark Lillebælt har afgivet høringssvar. Fiskerikommissionen har afleveret deres rapport og den grønne trepart skal i gang, men der er endnu ikke sket noget konkret for havet. Jørn Chemnitz er bekymret for en uenighed i regeringen:

– Måske er det for svært for dem at blive enige om, hvad en marin naturnationalpark er for en størrelse. Hvad skal afgrænsningen være? Skal der være restriktioner? Hvordan inddrager man de lokale? Man vil måske tage for mange hensyn, og derfor kan man ikke blive enige. Alt imens livet i havet lider. Vi bliver nødt til at komme i gang, og vi vil i naturparken og i kommunerne meget gerne bidrage. Det handler ikke om, hvad vi kalder det, man hvad vi reelt gør. Jeg frygter, at det hele bliver udskudt til næste valg.