Fredericia Kunstforening kunne søndag den 5. november 2023 glæde sig over at få fyldt sine lokaler til bristepunktet, da multimanden og nu også billedkunstneren Jacob Haugaard, udstillede på Kongensgade 111 i Fredericia.

Haugaard havde ikke brug for nogen mikrofon til at råbe forsamlingen op, da han søndag åbnede den nye udstilling i Fredericia. Undervejs i hans tale begyndte mikrofonen at slå fra. En kyndig fra kunstforeningen kunne forklare, at det skyltes at Jacob snakkede for højt, hvorfor mikrofonen slog fra automatisk. Men den anledning udnyttede Haugaard til at slippe af med mikrofonen og på god, gammeldags maner få forsamling råbt op.

Foto: AVISEN

– Det hele startede noget tilfældigt, forklarede Jacob Haugaard.

For knap 10 år siden blev han præsenteret for noget malergrej i en arv, og så gik han ud af det blå i gang med at male. For hvad skal man ellers bruge det til? Selv angiver han, at det har gjort meget godt for ham. Og på væggene hos Fredericia Kunstforening man man se resultaterne i perioden fra d. 7. til 19. november, hvor publikum bliver mødt af klare farver og interessante motiver. Men frem for alt en mulighed for at kigge ind i sjælen på en af vor tids mest kuriøse kendisser, der har formået at begejstre danskerne hen over 4 årtier med sin udefinerlige personlighed og specielle liv.

Foto: AVISEN

Fredericia Kunstforening har gang på gang overrasket med utrolig flotte og inspirerende udstillinger. Men også foreningens evne til at tage fat om de særlige elementer på den danske kunstscene. Haugaards udstilling med titlen “Den første nadver” er ingen undtagelse, og med de fyldte lokaler på en almindelige søndag, er det samtidig en segmentering af Fredericia Kunstforenings betydning for byens kulturelle vækst. Selvom man normalt har holdt ferniseringer om fredagen, så var det slet ikke en dårlig ide at afholde det som en søndagsoplevelse, som foreningens formand, Poul B. Jakobsen, bemærkede indledningsvist.

Lattermusklerne kom naturligvis også i brug, da Jacob Haugaard forsøgte at forklare om hans kunstneriske ærinde. Som baggrund kan Haugaard og hans kone, Ilse Wilmot, godt lide at besøge kunstudstillinger. Herfra har han også hentet inspiration. Han maler i akryl, typisk portrætter, men de er abstrakte.

Foto: AVISEN

Farverne i Haugaards malerier er meget markante. Om hans teknik sagde han morsomt, at det var ligesom med børn. Han fyldte ud. Men man ved aldrig helt, hvor det er showmanden, der taler. Men derimod taler billederne for sig selv, ligesom det vanvittigt farverige tøj Haugaard havde på i dagens anledning. Bemærket bliver han i hvert fald.

Foto: AVISEN

Hvad angår det traditionelle spørgsmål om, hvad man skal have ud af hans billeder, så er svaret simpelt. Det må folk selv finde ud af. Jacob Haugaard er ikke bange for kritik. Som i det meste af hans karriere, hvor han lystigt har kastet sig ud i alt fra komedier til at blive medlem af Folketinget ved et uheld.

For Fredericia Kunstforening er succesen og den voksende medlemsskare velfortjent. Det er utroligt, så meget man kan opnå med frivillige ildsjæle og solidt håndværk i at få udstillingerne sat op. Det kan kun anbefales at få besøgt lokalerne på Kongensgade 111, mens Jacob Haugaard udstiller.

https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/