Rigspolitiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag hentet en af de hovedmistænkte, Sanjay Shah, i udbyttesagen til Danmark fra Dubai. Ved ankomsten til Danmark bliver Sanjay Shah anholdt af dansk politi og vil senere blive fremstillet i grundlovsforhør. Der indkaldes til et kort doorstep senere, hvor justitsministeren og udenrigsministeren deltager.

Det forventes, at anklagemyndigheden i Danmark vil begære den sigtede varetægtsfængslet. Straffesagen mod den formodede gerningsmand er berammet til den 8. januar næste år.

– I dag er en meget god dag at være justitsminister. Udleveringen er den foreløbige kulmination på flere års benhårdt og grundigt arbejde fra myndighedernes side for at sikre, at en af de formodede gerningsmænd i udbyttesagen kan retsforfølges i Danmark. Jeg er ovenud tilfreds med, at det arbejde nu er lykkedes. For det er dybt krænkende for retsfølelsen, hvis man kan undgå retsforfølgning ved at opholde sig i udlandet, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

Udbyttesagen er en vigtig sag for Danmark, og der er tale om en af de største og mest alvorlige straffesager om svindel. Det er vores statskasse, vores velfærdssamfund og vores tillidsfulde fællesskab, der er på spil.

Helt principielt er udleveringen et bevis på et stærkt dansk retssystem, hvor den konkrete sag nu skal have lov til at gå sin gang. Jeg vil gerne takke myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater for et tæt og godt samarbejde i sagen. Både i forhold til den konkrete sag og i forbindelse med de bilaterale aftaler om udlevering og retshjælp mellem Danmark og De Forenede Arabiske Emirater, der blev underskrevet i marts, og som trådte i kraft i november 2022.

Udleveringen er resultatet af et tæt samarbejde med de emiratiske myndigheder.

– Jeg er mere end tilfreds med, at det er lykkedes at få udleveret Sanjay Shah til Danmark. Med udleveringen sender vi et vigtigt signal om, at man ikke kan opnå straffrihed ved at opholde sig i udlandet. Det har krævet fleres års hårdt arbejde fra en række danske myndigheder, inklusiv en stor diplomatisk indsats at nå hertil. Jeg vil også gerne takke myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater for det gode samarbejde samt udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, som jeg havde en god samtale med så sent som i sidste uge, fortæller udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Sagen er en af Danmarkshistoriens største straffesager om svindel, og det siger sig selv, at vi som samfund ikke kan acceptere, at vores statskasse udsættes for det. Med udleveringen sender vi et stærkt signal om, at de danske myndigheder forfølger økonomisk kriminalitet også på tværs af landegrænser. Udover at glæde mig ved dagens udlevering er jeg også glad for at kunne sige, at Skattestyrelsen parallelt med udbyttesagens strafferetlige spor har anlagt over 500 civile søgsmål verden over med henblik på at få de mange milliarder tilbage til Danmark. Indtil videre er lige over 1,5 milliard kroner hentet hjem til statskassen, og det arbejde fortsætter vi ufortrødent, siger skatteminister Jeppe Bruus.

Baggrund

Den hovedmistænkte i udbyttesagen, er blevet udleveret til Danmark med henblik på strafforfølgning.

Den 3. april 2023 blev der ved Kassationsretten i De Forende Arabiske Emirater truffet endelig afgørelse om, at den pågældende kunne udleveres til Danmark. Udleveringen er sket efter længere tids samarbejde mellem de danske myndigheder og myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater Den danske straffesag er berammet til den 8. januar 2024 i Retten i Glostrup.

Den 17. marts 2022 underskrev regeringen en udleveringsaftale mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater. Aftalen har til formål at hjælpe konkrete straffesager på vej. Det gælder bl.a. om udlevering af henholdsvis en af de formodede gerningsmænd i udbyttesagen og den sigtede i sagen om vanvidsbilisten, der påkørte og dræbte en betjent på Langebro i 2019.