På EUC Lillebælt afholdes DM for guldsmede. Syv deltagere skal udforme en sommerfugl som et vedhæng.

DM for guldsmede er for alle udlærte guldsmede i det pågældende år, og det er det eneste adgangskrav for at deltage. Det har syv benyttet sig af, og siden fredag har de været i gang i et lokale på EUC Lillebælt på Teknikervej 2 i Fredericia.

I det pulserende lokale på er atmosfæren intens, mens de syv guldsmede arbejder fokuseret og præcist. Lyden af fint værktøj, der møder metal, fylder rummet, hvor koncentrationen er næsten håndgribelig. Alle er dybt fordybet i deres håndværk, med øjnene fastlåste på de fine detaljer ved deres sommerfugle-vedhæng. Trods det trykkende tidspres og konkurrenceelementet, hersker der en følelse af respektfuld håndværksmæssig stolthed. Arbejdet er i fuld gang, og hver enkelt deltager er fast besluttet på at forme det mesterværk, der kan give dem DM-guldet.

Selvom deltagerne i DM for guldsmede står alene med deres opgave, er de ikke helt overladt til sig selv i det summende lokale på EUC Lillebælt. Ud over Vigga, hvis rolle primært er som opgavens skaber og dommer, er der også to faglærere til stede. Disse faglærere står vagtsomt ved siden af og observerer arbejdsprocessen. Det samme gør sig gældende for Vigga Lund, der vandt det senest afholdte DM i 2021, og som forsvarende vinder var det hendes opgave, at udforme den opgave de syv DM-deltagere i år skal lave.

– De skal lave et vedhæng, som er en sommerfugl, siger Vigga.

Tanken bag opgaven, som Vigga har udformet, kommer fra hendes daglige arbejde.

– Jeg har prøvet at sætte et personligt præg på det i forhold til det arbejde, jeg laver til hverdag, siger Vigga.

I en guldsmedeforretning er det ofte unika, der laves, men det er ikke tilfældet til DM. Der skal det ligne sommerfuglen.

– Der er et facit. Den skal være fuldstændig 1:1 til. Der er også 2:1 tegninger af den, og den skal bare ligne, så man kan ikke sætte sit personlige præg på den. Personligt præg vil blive taget som fejl i opgaven, siger Vigga.

I alt har deltagerne 17 timer fordelt fra fredag til søndag til at lave opgaven, og det er uden hjælp udefra.

– De må gerne spørge, men der kommer ikke nogen svar, forklarer Vigga og griner.

Det er dog ikke sådan, at guldsmedene er på bar bund, fastslår hun.

– De har lært det, og har været i lære som guldsmede i 3,5 år, så de skal gerne kunne det uden hjælp, fortæller Vigga.

Med erfaringen fra DM i 2021 har Vigga et indblik i, hvad de syv DM-deltagere går igennem.

– Det er en opgave som alle mulige andre og skal passe til kundens forventninger, slutter hun.