Det traditionsrige træskibstræf, Fyn Rundt, gør klar til sin 41. sæson. Over 600 medsejlere vil komme om bord på næsten 50 fartøjer, og sejle ud til en populær, maritim folkefest.

Med sommerens ankomst betyder det også, at et af årets mest ventede sejlskibs-træf, Fyn Rundt, snart går løs. Det historiske event sætter gang i en kapsejlads med både national og international tilslutning. Snart vil de mange sejlskibe pryde horisonten, og havnene vil summer af liv med besøgende og sejlere, der kommer for at fejre det maritime fællesskab.

– Fyn Rundt er til søs en afslappet og kammeratlig kapsejlads. Skibene er efter størrelse opdelt i klasser. Hver dag dystes på en etape tilpasset vejr- og vindforhold, fortæller stævneleder Jan Jay Brun Jensen.

Skibene, der deltager i Fyn Rundt, repræsenterer en bred vifte af historiske fartøjer. Fra tremastere som Fulton af Marstal, Fylla af Svendborg og det tidligere fyrskib Den Store Bjørn af Kolding, til Nationalmuseets Marstal-skonnert Bonavista og Danmarks ældste sejlførende træskib, jagten Jensine fra Haderslev. Der er også internationale deltagere, som den 120-årige tyske lodsbåd Atalanta, og den svenske redningsskøjte Astrid Finne fra 1937.

– Små 50 skibe er en fin tilslutning. Vi er meget tilfredse og glæder os til en festlig uge til søs og i havnene på Fyn og Ærø, siger Jensen.

I år begynder Fyn Rundt i Middelfart den 22.-23. juli. Første start går fra Middelfart mandag morgen med kurs mod Assens. De efterfølgende etaper vil bringe sejlerne til Dyvig ved Als, Ærøskøbing, Faaborg og til sidst Svendborg, hvor der vil være en præmiemiddag fredag aften.

– På mange af Fyn Rundt-sejlskibene er det muligt at booke billet til en etape – eller til hele ugen. Medsejlads kræver ingen forudsætninger. Alle kan sejle med ud og opleve et enestående fællesskab, maritim stemning og aktiv ferie med havluft i året. Og vi keder os heller ikke i havnene, siger Jensen.

Festlighederne omfatter en velkomst af det talstærke publikum, når skibene ankommer midt på eftermiddagen. Sejlskibene vil også blive supportet til søs og i havn af MHV 812 Herkules, det historiske Christiansøfartøj Elephanten samt af veteran-bugserbåden Nakskov Havn 1.