På bagkanten af stormen Pia følger forhøjet vandstand i TREFOR El-nets forsyningsområde Nord for Lillebælt. Derfor er der risiko for, at TREFOR El-net vil foretage præventive strømafbrydelser hos op mod 70 kunder for at beskytte elnettet mest muligt.

– Hvis vandstanden viser sig at blive bare lidt højere, end prognoserne siger lige nu, så vil vi være nødt til at afbryde strømmen præventivt i nogle få områder. Det gælder især Vejle Havn og kystområdet ned til Brejning, hvor op til 70 adresser kan blive afbrudt. Det ligger lige på grænsen, og vi håber på at kunne undgå at afbryde strømmen, siger Per Sørensen, elforsyningsdirektør i TREFOR El-net.

Holder DMI’s prognoser stik er der formentlig ikke behov for, at TREFOR El-net laver præventive strømafbrydelser. Skulle vandstanden blive højere end DMI’s prognose, er der stor risiko for, at vandet vil påvirke elnettet flere steder på kyststrækningen fra Vejle ned til Fredericia og den nye Lillebæltsbro.

TREFOR El-net vil om nødvendigt foretage de første præventive afbrydelser i løbet af fredag formiddag og eftermiddag i takt med at vandet stiger. Vandstanden ventes at toppe fredag aften omkring klokken 20.

Vil undgå kortslutninger

Under stormfloden i oktober gjorde TREFOR El-net sig gode erfaringer med præventive strømafbrydelser. Derfor tøver netselskabet heller ikke med at gør det samme denne gang.

– Strøm og havvand er en rigtig dårlig kombination, og vores erfaring fra tidligere på året viser, at det er en fordel at afbryde præventivt, fordi vi dermed undgår, at vores anlæg kortslutter og får store skader. På den måde kan vi forhåbentlig genetablere forsyningen hurtigere, siger Per Sørensen.

TREFOR El-net har beredskabet klar, så man kan begynde arbejdet med at genforsyne eventuelt afbrudte kunder fra lørdag morgen. Men har der været saltvand i anlæggene, så kan det dog være nødvendigt at væbne sig med tålmodighed.

– Når vandet trækker sig tilbage, skal vi have de ramte anlæg renset og tørret, og udbedre eventuelle skader, inden vi igen kan koble strømmen til. Det kan desværre tage noget tid, men målet er, at alle kunder har strøm igen inden jul, siger Per Sørensen.

På trefor.dk kan du følge udviklingen og se, hvor elforsyningen er påvirket, ligesom TREFOR El-net løbende orienterer via det sociale medie X under profilen ”TREFOR Driftovervågning”.