UDDANNELSE. Forårssolen har kastet sit klare lys ned over Fredericia denne fredag eftermiddag, hvor flagene blafrer i vinden foran EUC Lillebælt. I dag er en særlig dag, for de første lokale tømrersvende nogensinde fra Fredericia og Middelfart er klar til at modtage deres svendebreve – og de har selv været med til at præge udviklingen af den uddannelse, som nu er fuldt etableret lokalt.
I skolens store samlingslokale summer forventningen. Familie, venner og lærere sidder samlet. Midt i rummet sidder Ebbe og Magnus – unge mænd med smil, der afslører både stolthed og lettelse. De har ventet længe på denne dag.
At være de første
Ebbe på 20 år er vokset op med håndværk i hænderne. Han har taget hele sin tømreruddannelse lokalt, og han er blandt de første til at modtage svendebrevet. At være en del af det allerførste hold har været både specielt og lærerigt, fortæller han.
– Det har faktisk været lidt sjovt også at prøve at være en slags forsøgskanin. Vi har fået testet tingene af, og det synes jeg egentlig er gået meget godt. Vi har fået det hele med, og lærerne har været gode til at få os igennem og forklare selv de små ting, fortæller Ebbe, mens han smiler afslappet, selvom han indrømmer, at ugerne op til eksamen har været intense.
Magnus, der netop er blevet udlært fra det lokale firma Lynggaard & Bødker, nikker genkendende til oplevelsen. Han synes også, at det har været lidt sjovt at tænke på, hvordan de har været med til at skabe uddannelsen:
– Vi har været testkaniner, og efter hvert hovedforløb har vi givet feedback og sagt, hvad der var godt og dårligt. Det er meget fedt at have sat sit aftryk på den måde.

Begge har mærket det ansvar, der fulgte med rollen som de første lokale elever. Men også glæden ved at skabe noget nyt.
En uddannelse med blik for fremtiden
De nye tømrersvende er ikke alene blevet uddannet i de klassiske håndværksdiscipliner, men har også fået et skarpt øje for fremtidens behov. Ebbe fortæller med begejstring om en uddannelse, der ikke blot handler om søm og sav, men også om bæredygtighed, økonomi og det at drive en virksomhed. Skolen har haft særligt fokus på at klæde eleverne på til en verden, der stiller nye og større krav til håndværkere.
Et eksempel, Ebbe tydeligt husker, er da eleverne skulle designe og bygge et tiny house – en mindre, mobil bolig, som skulle konstrueres ud fra bæredygtige principper og materialer. Projektet lærte ham, hvor vigtigt det er at tænke bæredygtigt fra begyndelsen, og han ser det som et klart signal om, hvilken retning faget bevæger sig i.
– Der lærte vi at tænke bæredygtighed ind fra start, og det er jo fremtiden, fortæller Ebbe og understreger, at netop bæredygtighed bliver stadig vigtigere i faget, fortæller Ebbe og understreger, at netop bæredygtighed bliver stadig vigtigere i faget.

Han fremhæver samtidig, at skolen også har sørget for, at de kommende svende får konkrete redskaber til at drive virksomhed:
– Vi har haft undervisning i økonomi og ESG sammen med Sparekassen Kronjylland, og det har givet os en større forståelse for, hvad det kræver at starte op som selvstændige. Det gør os mere parate til virkeligheden, siger han.
Magnus sætter også ord på, hvor stor betydning skolens undervisere har haft for elevernes udvikling. Han beskriver dem som engagerede og erfarne, hvilket har skabt trygge rammer for læring og udvikling.
– Det har været stille og roligt, en god oplevelse. Lærerne har været engagerede og gode til at sætte tingene ind i et praktisk perspektiv. Det har gjort det lettere at falde til og virkelig tage uddannelsen til sig, fortæller Magnus.
Denne kombination af klassisk håndværk, bæredygtighed og virksomhedsforståelse gør ifølge uddannelsesleder John Bruun Lyng eleverne godt rustet til den virkelighed, der venter dem. Samtidig åbner det dørene for, at de en dag selv kan træde frem som fremtidens tømremestre og dermed være med til at sætte retningen for branchen.
Nu begynder det for alvor
Da John Lyng selv træder frem for at tale til de unge, breder stilheden sig. Han ser på eleverne med et blik, der afslører både stolthed og et glimt af vemod over at sende dem videre:
– I har taget et stort skridt. Nu begynder I for alvor at bruge det, I har lært. Vi har ikke kun brug for tømrersvende – vi har brug for dygtige tømrersvende, som tager ansvar og bruger deres faglighed. Pas godt på jer selv og vis jeres styrke i alt det, I nu har fået med jer, siger han med varme i stemmen.

Ebbe og Magnus lytter opmærksomt. De nikker let, måske fordi alvoren begynder at gå op for dem, at de ikke længere er lærlinge, men fagfolk klar til at tage ansvar.
– Det er helt fantastisk at være færdig. Man er virkelig lettet, siger Ebbe med et stort smil. Han glæder sig allerede til næste kapitel, hvor han sammen med en kammerat vil ud og arbejde på akkord, klar til at mærke håndværkets frihed for alvor.
Magnus glæder sig især til at lægge lærlingelønnen bag sig:
– Det bliver nu rart at komme væk fra lærlingelønnen, siger han med et grin.
En fest, der varer hele ugen
Svendebrevet er i hus, eksamenspresset sluppet, og nu skal det fejres. Ebbe ser allerede frem mod aftenens fejring:
– Selvfølgelig skal vi i byen her i Fredericia og fejre det ordentligt. Og så er der også svendegilder resten af weekenden og i næste uge. Det bliver godt, griner han.
Magnus smiler og nikker:
– Vi skal da ned i byen og have nogle øl.
Fejringen er dog ikke blot en fest, men også en markering af, at de nu træder ind i en lang og stolt tradition – den gamle tømrerkultur, som John Bruun Lyng i sin tale har mindet dem om. De unge mænd er klar til at tage det videre, og næste generation af lokale tømrere står allerede klar i kulissen.

For Fredericia og Middelfart betyder dagen ikke kun, at Ebbe, Magnus og deres kammerater kan kalde sig tømrersvende. Den betyder også, at lokalområdet nu har fået en komplet tømreruddannelse, som gør det muligt for flere unge at uddanne sig tæt på hjemmet, og det gavner både eleverne og virksomhederne i området.
Da eleverne rejser sig, breder klapsalverne sig ud over lokalet, og foråret føles pludselig lidt varmere. En dag fyldt med solskin, stolthed og store fremtidsdrømme – en dag, som ingen af dem glemmer foreløbigt.
Læs også: