Trekantområdet Danmark er en samarbejdsorganisation mellem syv kommuner i form af Fredericia, Middelfart,  Billund, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle. I dag omfatter samarbejdet erhvervsudviking, arbejdsmarked og uddannelse, kultur og sportevents, kommuneplanlægning, grøn omstilling, fælles branding og interessevaretagelse. Venstre i Fredericia mener, at tiden er løbet fra organisationen og vil have Fredericia meldt ud af samarbejdet, men sådan ser man ikke på det i Middelfart Kommune. 

I årevis har kommunerne samarbejdet i organisationen, men i flere kommuner vil man nu undersøge, hvad de reelt set får ud af samarbejdet. Vejen og Kolding Kommune har i budget 2023 besluttet, at de skal undersøge, hvad de får ud af samarbejdet. I Venstre i Fredericia er man nu villig til at gå så langt, som at de vil have Fredericia Kommune helt ud af samarbejdet. Den sag vil de rejse på byrådsmødet den 6. marts.

– Vi synes i en tid, hvor vi skal spare, skal bruge pengene så smart som muligt. Det givere mening at droppe at have 19 årsværk siddenede i et bureaukrati. Man kan sagtens samarbejde uden at have Trekantområdet, siger Venstres Niels Martin Vind, der vil komme til at tage ordet for Venstre og fremlægge sagen på byrådsmødet.

Niels Martin Vind. Foto: AVISEN

Niels Martin Vind peger blandt andet på, at man i Fredericia har en organisation i Business Fredericia, der løfter mange af de dagsordner, som Trekantområdet gør. Vind sidder som politisk valgt i erhvervsorganisationen, og har på den front hørt historier fra virksomheder, som han nu drager ind i det politiske arbejde med at evaluere Trekantområdet.

– Vi har Danmarks bedste erhvervsorganisation. Det er frusterende for virksomheder, at flere forskellige konsulenter kommer og banker på deres dør, og jeg ved, at de er glade for Business Fredericia, så hvorfor skal der være et ekstra lag? Vi kan bruge kræfterne kommunalt i stedet. Hvis vi har et godt fællesprojekt på tværs af kommunerne kan borgmestrene sagtens tale sammen uden at have det organiseret i en organisation, hvor der er en direktør og 18 DJØF’ere ansat, siger Niels Martin Vind og fortsætter:

– De penge, som vi i Fredericia bruger på at være med i samarbejdet, vil vi kunne bruge bedre på eksempelvis kernevelfærd. Der er alligevel ikke nogen form for samarbejde i helt konkrete cases, hvor kommunerne kører deres eget show. Det er omsonst at bruge 19 årsværk på det.

Peder Tind. Foto: AVISEN

Venstres politiske ordfører i Fredericia, Peder Tind, nævner konkrete eksempler som Politiskolen og ansøgning om uddannelser, som eksempler på, at kommunerne ikke samarbejder.

Det er ikke nogen hemmelighed, at kommunerne først og fremmest vil dem selv, og det kan man heller ikke fortænke dem i. Nu siger vi det som det er: Er tiden løbet fra Trekantområdet? Vi vil gerne samarbejde, hvor det giver mening, men vi synes, at et formelt samarbejde er overflødigt. Tiden er løbet fra det, siger Peder Tind.

Tind mener i det store hele, at Fredericia Kommune godt kan klare sig selv på de områder, som er essensen i samarbejdet i Trekantområdet.

Vi bruger næsten to millioner kroner om året på at være medlem af det. De penge kan bruges mere fornuftigt. Langt henad vejen kan vi selv med Business Fredericia på erhvervsfronten, og på idræts- og kulturområdet har vi også stærke muskler, så jeg ved, hvad vi får ud af samarbejdet. Spørger man den enkelte fredericianer, så kan man spørge, hvad man får for penge? Jeg synes, at spørgsmålet er rimeligt, og så håber jeg på en debat i byrådssalen. Jeg har en fornemmelse af, at andre kommuner også gør sig overvejelser omkring det, forklarer Peder Tind.

En anden af Venstres pointer er effektivisering. Peder Tind peger på, at der er mange møder, som kan undgåes.

– Man skal også have i mente, at der er møder med blandt andet vores kommuner, hvor vores folk skal til møde med Trekantområdet og det trækker også ressourcer. De mange møder kunne omsættes til andre ting, som vi kan bruge tiden på, og derfor er det udover penge, også et ressourcetræk i det, slår han fast.

Johannes Lundsfryd. Foto: AVISEN

Fordel for Middelfart Kommune

Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S), er ikke på linje med Venstre i Fredericia og ser positiv på samarbejdet i Trekantområdet.

– Helt generelt har vi et tæt samarbejde i Trekantområdet, og jeg tænker særligt som en af de kommuner, der ikke er størst, har vi glæde og gavn af at hjælpe hinanden i forskellige sammenhæng. Da SKAT skulle udfylde arbejdspladser, så havde de stor glæde af opbakning fra Trekantområdet så der røg 400 arbejdspladser til Middelfart. Kigger man på kulturområdet med Trekantens Festuge er vi sammen om at hente statslige midler, på arbejdsmarkedsområdet har vi hentet 30 millioner kroner til grøn omstilling, og sådan kunne jeg blive ved, siger Johannes Lundsfryd og fortsætter: 

– Det er ikke nødvendigt, at vi alle har et teater, men samles om det der er. Vi har stået sammen om at lave interessevaretagelse omkring infrastruktur så vi henter store statslige investeringer til vores del af landet. Vi er ikke født med et universitet som mange områder i landet, og vi er ikke nogen hovedstad. Vi arbejder for tingene her hos os, så det har vi stor glæde og gavn af at gøre sammen. Der er mange dagsordner man ikke kan løfte selv. Alle kommuner har glæde af at samarbejde med andre – der er opgaver vi ikke kan løfte hver for sig.

Trekantområdet Danmark har eksisteret siden 1994, men spørgsmålet er, hvad der kommer til at ske nu, når flere kommuner stiller spørgsmålstegn ved, hvad de får ud af samarbejdet.