I uge 17 samles elever på tværs af Middelfart Kommunes folkeskoler til en helt særlig aktivitetsdag. Med projektet SOS – Sammen Om Skraldesortering tager eleverne selv initiativ til at rydde op i nærområdet, sortere skrald og omdanne det til kunst. Det er Fælleselevrådet, der står bag ideen, og for dem handler dagen ikke kun om miljøet – men også om at styrke fællesskabet blandt eleverne.
Elevernes eget projekt
Bag initiativet står kommunens fælleselevråd, som består af to repræsentanter fra hver af kommunens folkeskoler med overbygning. Ifølge Anders Bo Thorsted, leder af Middelfart Ungdomsskole og tovholder for fælleselevrådet, har elevrådet en vigtig rolle, når det kommer til at skabe nye initiativer.
– De er et rådgivende organ for kommunen, som faktisk tager dem ret seriøst, når det handler om folkeskoleelever og unge generelt. Og hvert år arrangerer de også noget særligt for folkeskolerne. Det har været alt fra pantindsamling til Ukraine til mental førstehjælp for unge. I år var det dem selv, der besluttede, at der skulle være fokus på to ting: Skrald og fællesskab, fortæller han.
Projektet er derfor elevernes eget initiativ, og de har selv udviklet både idé og koncept.
En dag med både oprydning og fællesskab
Aktivitetsdagen begynder med, at eleverne mødes i deres venskabsklasser og bliver inddelt i mindre grupper. Sammen går de en tur i nærområdet og samler skrald. Tilbage på skolerne skal affaldet sorteres, og herefter får eleverne mulighed for at forvandle det til kunstværker.
– Nogle mente, at det skulle være en konkurrence, andre mente, at fællesskabet var det vigtigste. Så det endte med en kombination, hvor eleverne både samler skrald, lærer om affaldssortering og laver kunst ud af det, siger Anders Bo Thorsted.
De bedste kunstværker fra hver skole bliver sendt videre til borgmesteren, der skal kåre vinderne. Præmien? Romkugler og juicebrikker til hele klassen.
Sammenhold på tværs af alder
En vigtig del af SOS-dagen er samarbejdet mellem store og små elever. Mange skoler har allerede etableret venskabsklasser, hvor ældre elever følges med yngre. Det giver mulighed for, at de yngste får nogen at støtte sig til, mens de ældre får en mentorrolle. Ordningen har eksisteret i mange år, men gennem SOS-dagen bliver den yderligere styrket, forklarer Anders Bo Thorsted.
– Eleverne følges ad for at skabe fællesskab på tværs af årgange. De små får nogen at søge råd og hjælp hos, mens de store får mulighed for at tage ansvar. De deltager sammen i aktiviteter og lærer af hinanden. Det er en ordning, der har fungeret på de fleste skoler i mange år.
Aktivitetsdagen er et naturligt forlængelse af venskabsklasseordningen og giver eleverne en konkret mulighed for at samarbejde på tværs af klasser og alderstrin. Fælleselevrådet fremhæver derfor også fællesskab som det vigtigste fokus for dagen.
– Vi har desværre elever, der oplever mistrivsel i større eller mindre grad, og forskning peger på, at der især er to faktorer, der kan gøre en forskel: Dels nogle dygtige, kompetente voksne, der kan støtte dem – og dem har vi heldigvis på skolerne. Men derudover også stærke fællesskaber. Mistrivsel forsvinder ikke nødvendigvis, men det bliver lettere at håndtere, når man har venner og et fællesskab, hvor man føler sig inkluderet, fortæller Anders Bo Thorsted.
Stor opbakning fra skolerne og borgmesteren
Initiativet har allerede fået stor opbakning fra kommunens skoler, hvor flere har meldt sig klar til at deltage. Også borgmester Johannes Lundsfryd Jensen bakker op og har sagt ja til at være dommer i konkurrencen om det bedste kunstværk.
– Det var elevernes idé, fordi han er en af de mest kendte personer i Middelfart, og de blev virkelig glade, da han sagde ja til at være dommer. De syntes, det var oplagt, at det var ham, der skulle vælge vinderne, siger Anders Bo Thorsted.
Elevernes initiativ fortjener anerkendelse
For Anders Bo Thorsted er det vigtigt at understrege, at SOS-dagen er elevernes projekt fra start til slut.
– Det er dem, der har sat det i søen, skrevet pressemeddelelsen og brevet til skolerne. Det er også dem, der har skrevet brevet, der bliver lagt på AULA til forældre og elever. Det her er deres projekt, og de har løftet det. Det synes jeg er vigtigt at huske på, for vi hører tit om unge, der ikke opfører sig, som “de burde”. Men langt de fleste unge er ualmindeligt fantastiske, og de kan langt mere, end jeg selv kunne i den alder, afslutter han.