Et faldende antal unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og den udvikling vil transportbranchen gerne lave om på. Derfor besøger deres specialdesignede lastbil i denne uge Østre Skole som en del af et landsdækkende roadshow, hvor elever over hele landet kan prøve kræfter med chaufførjobbet.

Mens flere unge vælger at tage en gymnasial uddannelse, er der stadig færre, som tager en erhvervsuddannelse. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der er sket et fald på mere end 15 procentpoint i løbet af de sidste ti år. Og det er et alarmerende tal for transportbranchen,

der regner med at mangle op mod 2.500 chauffører inden for få år.

Som et initiativ til at vende denne udvikling besøger transportbranchens roadshow skoler over hele landet for at inspirere eleverne til at vælge en uddannelse som chauffør, hvilket allerede har båret frugt i form af en generel tilgang til vejgodstransportuddannelsen. I denne uge lægger den specialdesignede lastbil vejen forbi Middelfart, når den besøger eleverne på Østre Skole tirsdag den 9. april. For en dag rykker elevernes undervisning ud af klasselokalet og ind i lastbilen, når de skal teste deres evner i førerhuset og lære mere om mulighederne i godstransportbranchen. En sjov og anderledes dag, der byder på alt fra film og quizzer til en realistisk lastbil-simulator, som sender eleverne ud på deres første lastbiltur på de danske landeveje.

-Vi har virkelig gode erfaringer med at komme ud med Roadshow-lastbilen. Vi oplever, at eleverne synes, at det er en sjov og spændende måde at få kendskab til branchen på. De unge får mulighed for at komme ud af klasselokalet og indenfor i førerhuset og prøve en tur i lastbilen. Det giver dem en mere håndgribelig indsigt i jobbet som chauffør. Nogle skoler besøger vi nu for sjette gang,nsiger Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond, som står bag roadshowet sammen med Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond.

Flere kvinder i førersædet  

Når Roadshow-lastbilen turnerer rundt på skolerne, har den et helt særligt budskab med til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet. I Danmark er det nemlig kun 2 ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde, og det placerer godstransporten blandt brancherne med færrest kvindelige medarbejdere.

-Hvis vi skal ændre synet på lastbilchauffører, der generelt ses som et ”mandefag”, skal vi starte helt nede i folkeskolen. Som branche skal vi begynde at henvende os langt mere direkte til de unge piger, så de kan vokse op og se godstransportbranchen som en mulighed. Det er stadigvæk en udbredt myte, at kvinder ikke kan køre lastbil, men det er ganske enkelt ikke rigtigt. Kvinder er dygtige chauffører, og chaufførjobbet er lige så velegnet til kvinder, som det er til mænd, fortæller Kim René Busch, formand for de to fonde, der står bag kampagnen ’Job i Transport’.