Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) advarer om en stigende vandstand i den vestlige del af Østersøen og den sydlige del af Lillebælt som følge af vedvarende kraftige østenvinde.

Fra torsdag og gennem ugens slutning vil Danmark befinde sig klemt mellem et højtryk over Nordskandinavien og et lavtryk i området omkring de Britiske Øer. Denne kombination vil resultere i en betydelig blæst fra øst, hvor vindhastigheden i Østersøen forventes at nå op på kulingstyrke. Vinden kan endda tage til i styrke, idet DMI forudser perioder med hård kuling, inden vinden forventes at dæmpe sig fra søndag.

Dette vejrskift vil have den effekt, at store mængder vand vil hobe sig op i den vestlige del af Østersøen og den sydlige del af Lillebælt. Selvom de nøjagtige værdier for vandstanden endnu ikke er blevet bestemt, forventer DMI, at vandstanden kan overstige 125 cm, hvilket vil udløse en officiel varsling. Sådanne varslinger udstedes typisk ca. 36 timer i forvejen, da dette tidspunkt giver de mest nøjagtige forudsigelser for de forventede vandstande.

Det nuværende forvarsel, som DMI har udsendt, har en gyldighed på op til fem dage. Fredag er især blevet udpeget som en dag med potentiel risiko, idet vandstanden i de varslede områder sandsynligvis vil stige over 125 cm. Lørdag ser også ud til at byde på en betydeligt forhøjet vandstand.