Vinterferien nærmer sig med hastige skridt, og for mange danskere betyder det et besøg i Europa. Tal fra Danmarks Statistik viser at især Østrig og Spanien er et populært valg, hvor ski og hygge i de østrigske bjergene står højt på ønskelisten, mens sol og strand i Spanien også trækker.

Selvom mange vælger at tage udenlands, bliver en stor del af danskerne hjemme i Danmark og nyder ferien her.

Tal fra Eurostat viser, at i februar 2022 bookede danske gæster 375.000 overnatninger i Østrig, mens der var 332.000 overnatninger i Spanien. Det betyder, at cirka 53.600 og 47.400 danskere tilbragte en uge i hver af de to lande.

– Det ligner meget mønstret fra før COVID-19. I vinterferien tager rigtig mange enten til Spanien, hvor klimaet byder på varmere og lysere himmelstrøg end den danske vinter, eller også tager man til Østrig, der blandt andet er kendt for sine skipister i alperne, siger Nanna Nikander Nonboe-Nygaard, specialkonsulent i Danmarks Statistik, i en pressemeddelse.

Vinterferien har længe været en af de mest populære tidspunkter for danskere at tage på ferie, men i 2021 blev mange grænser lukket på grund af COVID-19 pandemien, så mange måtte aflyse deres planlagte ferier til varmere himmelstrøg eller til bjergene for skiløb.

I stedet valgte mange at booke et feriehus i Danmark, hvor man kunne nyde den danske natur og opleve ferie i eget land.

Men selv om mange blev tvunget til at holde ferie i Danmark, så er Spanien og Østrig stadig populære destinationer for danske feriegæster. I juli 2022 stod danskerne for 660.000 overnatninger i Spanien, mens tallet for Østrig lød på 254.000 overnatninger.

Ude godt, men hjemme bedst

Vinterferie er højsæson for at tage på ferie, men for mange danskere betyder det ikke at rejse langt væk. De foretrækker nemlig at blive hjemme i Danmark.

I 2022 bød februar på over 1 million overnatninger på hoteller, feriecentre, vandrerhjem og campingpladser i Danmark. Dette var en stigning i forhold til 2019 og 2020, hvor tallet var 922.000 og 956.000, henholdsvis.

Danske gæsters overnatninger på hoteller mv. samt i feriehuse, februar. Kilde: www.statistikbanken.dk/TURIST

Feriehuse spiller også en stor rolle i danskernes vinterferieplaner. De udgør en stor del af rejsebranchens omsætning, men er ikke medregnet i Eurostats overnatningstaller.

– Under COVID-19 steg antallet af feriehus-bookinger markant i Danmark, og selvom populariteten er aftaget siden da, er der stadig flere, der vælger at tilbringe deres vinterferie i et feriehus i forhold til 2019, siger Nanna Nikander Nonboe-Nygaard.

Så sent som i december 2022 havde 3.500 danske gæster booket en ferieuge i et feriehus i februar 2023, men dette er færre end samme tidspunkt i både 2021 og 2020.