Birthe Rønn Hornbech, tidligere integrations- og kirkeminister, har meldt sig ud af Venstre efter at have været medlem i 48 år. Det meddeler hun til Ritzau i en pressemeddelelse.

Hornbech begrunder sin udmeldelse med, hvordan partiet har ageret i regeringens planer om at afskaffe store bededag.

– Jeg synes, at det der er sket i de sidste uger, hvor man går ind og vil bestemme over arbejdsmarkedets parter ved at afskaffe store bededag, det er så u-liberalt, siger Hornbech ifølge Ritzau.

Forslaget om at afskaffe store bededag har fået kritik både fra arbejdsmarkedets parter, oppositionen i Folketinget og folkekirken. Hornbech mener også, at Venstre lader staten gribe ind i kirkens indre anliggender og ser store bededag som et symptom på en forrykning i forholdet mellem stat og kirke.

Hornbech er også stærkt kritisk over for, at forsvarsminister og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har gjort det til adgangsbillet til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig.

– Det hele er for mig så fuldstændigt forrykt, og rykker ved Venstre og kapper Venstres rødder over, siger hun.

Venstres politiske ordfører Morten Dahlin er ked af Hornbechs holdning til forslaget, men mener, at det skal ses i sammenhæng med behovet for at styrke det danske forsvar.

– Forslaget skal ses i sammenhæng med behovet for at styrke det danske forsvar. Det kræver, at man foreslår noget, som skaffer en konkret finansiering. Den slags forslag er meget ofte upopulære, og vi synes da heller ikke, det er sjovt at afskaffe en helligdag, men lederskab handler ikke om at gøre det populære, slutter ordføreren sin besked til Ritzau.