Mandag eftermiddag blev der indgået en partnerskabsaftale, der ifølge Team Danmark er banebrydende og unik. Aftalen er mellem Caverion, Airco Process Technology og LEGO koncernen, der har indgået en partnerskabsaftale med Fredericia Eliteidræt, der gør det muligt for sportstalenter at få en fleksibel tilgang til en læreplads.

Smilene var store i Fredericia Idrætscenters mødelokale, “Klubhuset”. Repræsentanter fra Fredericia Sejlklub, EGIF Rugby, Fredericia Triathlon Team, Fredericia Svømmeklub – en del af EGIF, FC Fredericia BPI Skydning, Fredericia Judo & Ju-Jutsu Klub, Fredericia Håndboldklub, og Fredericia KF hørte om, hvad for en størrelse samarbejdet er, og hvem virksomhederne bag den nye partnerskabsaftale er.

Da det var overstået, kom borgmester Steen Wrist for at underskrive partnerskabsaftalen, der er i tråd med Team Danmarks vision om at have fokus på, at unge elitesportsudøvere kan få en uddannelse, der er tilrettelagt efter at kunne udøve sport på højt niveau samtidig.

– Helt overordnet har vi dobbeltfokus med fokus på civilkarriere ved siden af sin sportsgren. Team Danmark skal tilvejebringe uddannelse for idrætsudøvere, så vi skal sørge for, at de unge har begge muligheder, og derfor er det virkelig glædeligt, at vores model styrkes endnu mere, når Caverion, Airco Process Technology og LEGO indgår et samarbejde med Fredericia Eliteidræt om at man kan tage en erhvervsrettet uddannelse ved siden af ens sportsgren. Historisk set har det været en svær nød at knække for lærepladsen og atleterne at få de to verdener til at falde sammen – nogen har ikke ramt den rigtige hylde måske. Det er lykkedes at knække den første nød, og forhåbentligt er det til gavn for atleterne, men forhåbentligt også virksomhederne. Det skal også give mening for dem, der går ind i det, og jeg kan love, at man får unge mennesker, der er aktive, når de kommer under vingerne. Det er solide unge mennesker, der har gode kompetencer fra klubmiljøet, der kan bruges på arbejdspladsen. De kommer til at skabe værdi for deres lærepladser og forhåbentligt som ansat, når svendebrevet er i hus, siger Anders Andreassen, konsulent for Team Danmark og kalder samarbejdet unikt.

Samarbejdet har allerede givet opmærksomhed i andre kommuner. Anders Andreassen oplyser, at andre kommuner har spurgt ind til det, og det med god grund.

– Hvis de unge havner på den rette hylde, vil de trives bedre arbejdsmæssigt, sportsligt og personligt. Man kommer ikke til at trives i sportsverdenen, hvis der ikke er balance i de ting. Modellen kan være inspiration for andre virksomheder og eliteidrætskommuner, så vi sammen kan skabe bedre rammer for de danske atleter, der også er kompetente medarbejdere på arbejdsmarkedet. Samarbejdet har vakt opsigt i andre kommuner. Andre vil også gerne knække nøden, og her er man kommet længst frem, og derfor er der stor interesse for den her model. Jeg håber, at det danner grundlag for at sprede modellen videre. Det er en model, som jeg synes man kan være stolt af, siger Anders Andreassen.

Borgmester Steen Wrist (A) er selv fortaler for, at de unge får mulighed for at få den bedst mulige vejledning i forhold til uddannelsesvalg. Derfor ser han det som en styrke, at virksomheder engagerer sig og vil hjælpe til med at uddanne de unge sportsudøvere.

– Jeg er stolt over at høre fra Team Danmark, at vi er inspiration for andre kommuner. Det har optaget mig meget, det her. Der er for mange, der helt uden de store overvejelser, tager en boglig vej. Det duer ikke, når vi kommer til at mangle folk. Der er ikke noget i vejen med dem, der har valgt en boglig uddannelse, men det skal tages på et oplyst grundlag, det gælder også dygtige unge atleter. Et seriøst sportsliv kan sagtens kombineres med en erhvervsuddannelse. Det kan det med viljen til stede, fortæller Wrist.

Fra sidelinjen har Wrist fulgt med i Fredericia Eliteidræts arbejde med LEGO, der begyndte for knap et år siden.

– Da vi indgik en aftale med LEGO, uagtet der er et stykke vej til Billund, gik der kort tid før Magnus Dyhre begyndte hos LEGO samtidig med, at han passede OL-satsningen. Målet var at motivere lokale virksomheder til at samarbejde. Det sker præcis nu. En kæmpe cadeau og respekt for dem, der er fulgt efter. Det er et sindssygt godt projekt, siger Steen Wrist.

Han fremhæver, at eleverne tilknyttet Fredericia Eliteidræt fremover får gavn af partnerskabsaftalen allerede i folkeskolen, hvor de kan blive bedre oplyst i forhold til uddannelsesvalg.

– Udøvere skal fremover i 7. klasse på virksomhedsbesøg hos Caverion og Airco Process Technology, og udøvere fra 8. og 9. årgang får mulighed for praktik via skolevejen. Derfor kan man gøre sig reelle overvejelser om en erhvervsuddannelse er den vej, man vil gå, siger Steen Wrist.