Statsminister Mette Frederiksen udtaler i et interview med TV2, at aktiveringen gennem arbejdspligten skal skabe merværdi både for den enkelte og samfundet. Ved at få flere hænder på plejehjemmene kan social- og sundhedshjælpere, -assistenter og sygeplejersker fokusere mere på deres kerneopgaver.

Statsministeren mener, at dette vil gavne både de ældre, medarbejderne og de kvinder, som i mange tilfælde lever isoleret fra det danske samfund. Når spørgsmålet om, hvorvidt det vil blive en stor, tidskrævende og dyr løsning at administrere aktiveringen af 27.000 mennesker, svarer Mette Frederiksen, at det ikke behøver at være mere bøvlet end nødvendigt. Hun opfordrer til, at man i fællesskab bruger sin sunde fornuft og finder opgaver, der skal løses, samt kvinder, som i dag ikke er en del af arbejdsmarkedet.

Statsministeren anerkender, at det er en udfordring, men mener, at det er en større udfordring at lade gruppen af kvinder med ikke-vestlig baggrund blive derhjemme og uden for arbejdsmarkedet. Hun understreger, at dette forslag handler om personer, der godt kan arbejde, men som aldrig er blevet en del af arbejdsmarkedet.

Forslaget er ikke nyt, idet den forrige regering fremlagde et næsten enslydende forslag for knap to år siden. Dengang omfattede forslaget omkring 20.000 personer, især kvinder med rødder i Mellemøsten, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet. Det blev dog aldrig til noget dengang, men denne gang håber Mette Frederiksen på et andet resultat og forventer opbakning blandt oppositionen.