Asia Restaurant på Østergade 50 i Middelfart har fået en sur smiley efter et kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen den 16. august. Besøget fandt sted efter en anonym forbrugerhenvendelse, der rejste bekymringer om hygiejnen i restauranten. Kontrollen afslørede en række alvorlige problemer, hvilket resulterede i et bødeforelæg på 15.000 kroner og krav om opfølgende kontroller.

Kontrolrapporten viser, at der blev målt forhøjede temperaturer på sushi-fisk opbevaret i koldjomfruer i sushiområdet. Laks i skiver blev målt til henholdsvis 8,0 grader og 5,2 grader, mens laks i stykker blev målt til 7,4 grader og 5,4 grader. De konstaterede temperaturer oversteg de lovpligtige grænser for opbevaring af rå fisk, hvilket kan udgøre en sundhedsrisiko for forbrugerne. Restauranten meddelte, at fisken ville blive kasseret med det samme, og Fødevarestyrelsen vejledte generelt om reglerne for korrekt opbevaringstemperatur.

Mangelfuld rengøring og hygiejne

Kontrollen afslørede også betydelige mangler i rengøringen af lokaler og udstyr. I barbequeområdet var der gamle ansamlinger af produktrester og fedt i emfanget, og i sushirummet stod en gulvventilator med støvansamlinger, der blæste ud i rummet. Køkkenet havde en mikrobølgeovn med gamle fedt- og produktrester både indvendigt og udvendigt, og stikkontakterne var tydeligt snavsede. På lageret blev sukker opbevaret i åbne spande med snavs på kanterne, og pålægsmaskinen samt hylder over produktionsborde var fedtede. Restauranten forklarede, at hylderne tørres af en gang om ugen, men det var ikke tilstrækkeligt til at opfylde hygiejnestandarderne.

Utilstrækkelig skadedyrssikring

Kontrollen viste også utilstrækkelig skadedyrssikring. I varemodtagelsesrummet blev sække med ris og mel opbevaret, og en rulleport ud til gaden sluttede ikke tæt til gulvet, hvilket efterlod huller store nok til at en kuglepen kunne passere igennem. Døren fra varemodtagelsesrummet til produktionskøkkenet stod desuden på klem under kontrolbesøget, hvilket udgør en yderligere risiko for skadedyrsindtrængen.

Fødevarestyrelsens påbud og konsekvenser

Fødevarestyrelsen har indskærpet overfor Asia Restaurant, at lokaler og udstyr skal holdes rene og om nødvendigt desinficeres, og at passende foranstaltninger til skadedyrssikring skal træffes. Påbuddet medfører to gebyrbelagte opfølgende kontroller for at sikre, at restauranten bringer forholdene i orden.

Restauranten har mulighed for at klage over afgørelsen, men indtil videre står den sure smiley som en påmindelse om de nødvendige forbedringer for at sikre både hygiejne og fødevaresikkerhed for gæsterne.